Piaci körkép: a Brexit-félelmek miatt esnek az európai piacok

● Mínuszban az európai tőzsdék
● A DAX (DE30) 13.150 pont alá esett
● A Lufthansa elbocsáthat 1000 pilótát 2021-ben

Jelentősen esnek az európai tőzsdék a hét utolsó kereskedési napján. A DAX más nyugat-európai indexekkel egyetemben 1% körüli mínuszban forog, a spanyol IBEX 35 szerepel a leggyengébben 1.8% körüli esésével. Ursula von der Leyen közölte az uniós vezetőkkel, hogy immár a no-deal Brexit, azaz a megállapodás nélküli brit kilépés az alapértelmezett forgatókönyv. Ezen túl az amerikai gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatos tárgyalások megakadása is hozzájárul a negatív hangulathoz.

A DAX (DE30) november vége óta a legalacsonyabb szintre esett, a német index lefelé áttörte az emelkedő trendvonalat a kereskedés kezdetén, ezután pedig begyorsult az esés. Ha a bikák nem tudják tartani a 13.150 pontnál lévő támaszzónát, akkor a technikai kép tovább romlik.

Forrás: xStation

A következő fontosabb támasz a 12.900 pontos szint és az október végén indult emelkedés 23,6%-os visszatérési szintje között található. Jegyezzük meg, hogy ahogy közeledik az év vége, egyre valószínűbbé válik a no-deal Brexit, a piacok pedig folytathatják az ezzel járó kockázatok beárazását. A megbeszélések jelenlegi határideje vasárnap, de nem kizárt, hogy az EU és az Egyesült Királyság ezután is folytatják az egyeztetést. (Update: igen, tovább tárgyalnak)

Vállalati hírek

Elképzelhető, hogy a Lufthansa (LHA.DE) kénytelen lesz elbocsátani 1000 pilótát 2021-ben – ez 500 kapitányt és 500 első tisztet érintene. Az elbocsátások még elkerülhetőek, de ehhez a szakszervezeteknek bele kellene egyezniük a csökkentett munkaórák alkalmazásába. Jó hír viszont, hogy a légitársaság közlése szerint a 2021-es nyaralószezonra érkezett foglalások száma megtriplázódott a koronavírus-oltásokról érkező első hírek óta. A Lufthansa arra számít, hogy a 2021-es profit a 2019-esnek körülbelül a fele lesz.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »