Még idén megkezdődik a tömeges oltás Izraelben

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerda este sajtóértekezleten jelentette be, hogy december 27-én megkezdődik a lakosság tömeges oltása Izraelben – közölte a 12-es kereskedelmi televízió.

A Juli Edelstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a kormányfő azt is közölte, hogy naponta 60 000 vakcina beadását tervezik, miután szerdán a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtérre érkezett a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának első, még csak kísérleti jelleggel – a szállítás tesztelésére – elküldött rakománya.

Netanjahu kijelentette, hogy az emberek bátorítására elsőként ő oltatja be magát. Az először érkező Pfeizer/BioNTech-vakcina mellett a továbbiakban várhatóan a Moderna, az AstraZeneca és más gyógyszergyártó cégek termékeit is fel fogják használni Izraelben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kanadában is zöld utat kapott a Pfizer-vakcina

Megkezdődött a tömeges oltás Nagy-Britanniában

Edelstein hangsúlyozta, hogy újabb könnyítést is bevezetnek: ezentúl két negatív teszt esetén az arra kötelezettek már tíz nap után elhagyhatják a karantént az eddigi 12 nap helyett.

A tervek szerint a már beoltott emberek „zöld kártyát” vagy „útlevelet” kapnak – egyelőre nem világos hogy telefonos applikáció vagy mágneses kártya formájában -, amellyel például látogathatják majd a plázákat, a sportközpontokat és a konditermeket.

Miután a kormány jogi akadályok miatt elvetette az éjszakai kijárási tilalom bevezetésének már megszavazott tervét, értesülések szerint azt fontolgatják a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására, hogy a csütörtök este kezdődő nyolc napos hanuka ünnepe alatt betiltanák mások otthonainak meglátogatását délután fél hat és éjfél között. A zsidó lakosság körében ugyanis ilyenkor az a szokás, hogy összejönnek egymásnál a családok és a barátok, és minden nap közösen gyújtják meg a nyolc ágú gyertyatartó egy-egy gyertyáját.

Izraelben szeptember közepén másodszor vezettek be országos karantént, amelyet teljes mértékben még mindig nem oldottak fel, de ennek ellenére az utóbbi hetekben ismét emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »