Merkel még tovább szigorítana Németországban

Több mint egy hónap részleges zárlat után sem enyhül a koronavírus-járvány második hulláma Németországban, ezért – hétfői sajtóértesülések szerint – Angela Merkel kancellár újabb szigorításokat sürget.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a kancellár a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülésén kiemelte, hogy „nagyon-nagyon komoly” a járványhelyzet, és az új megfertőződések túlságosan magasan stagnáló számát nem lehet kellőképpen csökkenteni az eddigi intézkedésekkel.

Merkel jó irányba tett helyes lépésnek nevezte a bajor tartományi kormány döntését, amellyel szerdától január 5-ig tovább szigorítják az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezéseinek visszaszorítását szolgáló korlátozásokat. A legfőbb új szabály, hogy mindenki csak a leginkább szükséges esetben – például munkavégzés, bevásárlás, testmozgás céljából – hagyhatja el az otthonát.

Az újabb korlátozások bevezetése azonban nem csak Bajorországban, hanem az összes többi tartományban is szükséges, hogy Németország át tudja vészelni a telet – húzta alá a kancellár, mielőbbi döntést sürgetve.

A kiszivárgott részletek szerint Merkel azt akarja elérni a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányoknál, hogy rendeljenek el csaknem teljes körű zárlatot a karácsony utáni első naptól, azaz december 27-től január 3-ig, vagy szükség esetén január 10-ig. A legfőbb szigorítás az lenne, hogy csak a mindennapi élethez elengedhetetlen termékeket árusító boltok tarthatnának nyitva. A kancellár szerint azt is el kellene rendelni, hogy a tanítási szünet egy héttel tovább tartson, vagyis a tanulók csak a január 11-ével kezdődő héten mehetnének ismét iskolába. A kancellári hivatal már dolgozik is az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) – a tartományi kormányfők egyeztető testülete – és a szövetségi kormány újabb rendkívüli tanácskozásának előkészítésén, az időpontot még a héten kijelölhetik.

A járvány nyár végén kibontakozott második hulláma miatt eredetileg csak novemberre vezettek be az alapvető fertőzésvédelmi szabályokon – távolságtartás, maszkviselés, gyakori kézmosás és szellőztetés – túlmutató korlátozásokat Németországban. Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat, a vendéglátást, a kulturális élet intézményrendszerét és a szabadidő eltöltésére szakosodott egyéb szolgáltatások sorát. A fertőzések számának robbanásszerű növekedése mindezen intézkedéseknek köszönhetően megállt, de a várt trendforduló nem következett be, ezért az MPK és a szövetségi kormány legutóbbi tanácskozásán elhatározták, hogy január 10-ig meghosszabbítják a korlátozásokat és több szabályt meg is szigorítanak. Többek között arról született egyezség, hogy két háztartás tagjai közül a korábbi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket.

Szigorítottak a korlátozásokon Németországban

Merkel: a második hullám súlyosabb az elsőnél, a védekezés egész télen eltarthat

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »