Olaszországban megdőlt a napi új halálesetek száma

Az olasz egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint az elmúlt huszonnégy órában 993 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés következtében az országban. Ez a legmagasabb szám a járvány február végi kezdete óta; eddig március 27-én volt a legtöbb halott Olaszországban, akkor 969 beteg vesztette életét a vírus okozta betegségben.

Az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma nem volt kiemelkedően magas, túllépte a 23 ezret a korábbi 20 ezer után. A halottak száma viszont csütörtökre jelentősen megugrott a szerdai 684-hez képest. A legtöbb elhunytat – 347-et – Lombardiából jelentették, míg Piemont és Veneto tartományokban 100-100 körüli volt a halálesetek száma, amely így összességében országosan elérte az 58 038-at.

Március végéhez képest különbséget jelent, hogy akkor a járvány első hónapjában napról napra fokozatosan emelkedett a halottak száma, amely március 27-én tetőzött, majd csökkenésnek indult. Olaszországban eddig még egy nap sem sikerült nullázni a halottak számát.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 760 ezret. A hatósági karanténban és kórházban kezeltek száma azonban több mint húsz százalékkal csökkent az utóbbi egy hét alatt. Kórházban jelenleg több mint 31 ezren vannak, intenzív osztályon 3597 beteget kezelnek, ami a fertőzöttek 0,5 százaléknak felel meg.

Domenico Arcuri, a járványhelyzet kezelésével megbízott kormánybiztos emlékeztetett, hogy március utolsó hetében az azonosított betegek 6,7 százalékát kezelték intenzíven. Arcuri hangsúlyozta, hogy az októbertől fokozatosan bevezetett, majd novembertől ismételten szigorított intézkedések eredményesnek bizonyultak: a korábbi 18 százalékról 10,2 százalékra sikerült csökkenteni a tesztelések és az azokon szűrt fertőzöttek arányát. Csütörtökon több mint 226 ezer tesztet végeztek. Február vége óta a fertőzöttek száma túllépte az 1,6 milliót.

Rendhagyó lesz az idei karácsony

A tartományok és városok közötti mozgás tiltása, a külföldi síelésből hazatérő olaszok karanténba helyezése, de az üzletek nyitva tartásának meghosszabbítása is szerepel a december 4-től életbe lépő és az ünnepek időszakára vonatkozó új járványintézkedések között, amelyeknek végleges változatát Giuseppe Conte miniszterelnök sajtótájékoztatón ismertette csütörtök este. A kormányfő szerint az idei karácsony nem lehet olyan, mint eddig volt. A bejelentett intézkedések péntektől január 15-ig lesznek érvényben.

Conte a köztelevízióban egyenesben sugárzott tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy hiába kezdett el lefelé ívelni a járványgörbe, a novembertől bevezetett korlátozásokat nem oldják fel az ünnepek alatt sem, hogy elejét vegyék a betegség esetleges újabb hullámának.

Az idei karácsony nem lehet olyan, mint eddig volt”

– jelentette ki a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok nem szabhatják meg, hányan üljenek az ünnepi asztalhoz, de „nyomatékosan tanácsolhatják” a népes családi találkozók elkerülését.

Kijelentette, hogy a járványadatok alapján december közepe után az összes tartomány sárga színű, vagyis alacsonyan járványveszélyes térségnek számíthat. Ennek ellenére:

  • december 21-e és vízkereszt ünnepe, azaz január 6-a között az egész országban tilos lesz az egyik tartományból a másikba való átutazás, kivéve ha ez engedélyezett munkavégzés vagy súlyos egészségi indok miatt szükséges (a tilalom érvényes a más régiókban található telkekre, nyaralókba, rokonok otthonába történő utazásra is);
  • december 25-én és 26-án, valamint január elsején a városok, települések közötti mozgás is tiltott;
  • nem oldják fel az éjszakai kijárási tilalmat, amely továbbra is este tíz órától hajnali ötig tart (illetve december 31-én éjszaka reggel 7 óráig lesz érvényes);
  • december 21-e és január 6-a között felfüggesztik a tengerjáró hajók olaszországi kikötőkből történő indulását vagy oda érkezését;
  • január 6-ig zárva maradnak a sípályák.

Engedménynek számít ugyanakkor, hogy december 4-e és január 6-a között az üzletek nyitvatartását este kilenc óráig meghosszabbítják. A kereskedelmi központok december 4-e és január 15-e között ünnepnapokon és az ünnepnapokat megelőző napokon zárva tartanak. Giuseppe Conte emlékeztetett a kormány kezdeményezésére, miszerint a december 31-ig bankkártyával vásárló olaszok költségeik tíz százalékát visszakapják (legfeljebb 150 euró értékig).

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az enyhébben járványveszélyes sárga térségekben a presszók és az éttermek reggel öttől este hat óráig nyitva tarthatnak asztalonként legfeljebb négy vendéggel – ennél többen csak akkor foglalhatnak helyet, ha ugyanabban a háztartásban élő személyekről van szó. A közepesen járványveszélyes narancssárga és a kiemelten veszélyes vörös tartományokban a presszók és az éttermek reggel öttől este tízig kizárólag elvitelre dolgozhatnak.

A szállodák egész Olaszországban megnyithatnak azzal a feltétellel, hogy szilveszter este és éjszaka lezárják konyhájukat, és az év utolsó napján nem rendezhetnek semmilyen találkozót, ünneplést.

A külföldről Olaszországba érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk, és ez a külföldről hazatérő olaszokra is vonatkozik, például azokra, akik szomszédos országokba mennek át síelni az ünnepek alatt.

Ami az oktatást illeti, az iskolák – az olaszországi téli szünet utáni első naptól – január 7-től visszaállnak a tantermi tanításra az eddig digitálisan tanuló, 14 évnél idősebb diákok esetében is. Giuseppe Conte bejelentése szerint a  gimnáziumoknak és a szakközépiskoláknak a tanulók legalább 75 százaléka számára biztosítani kell a tantermi oktatást.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek