Ingyen kapják az oltást a franciák

Jean Castex francia miniszterelnök az oltási menetrendről tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján többek között bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcina ingyenes lesz Franciaországban.

„Az oltási kampány kezdete már csak hetek kérdése” – mondta a kormányfő. Jelezte, hogy az európai szintű rendelésnek köszönhetően Franciaország mintegy 200 millió adaggal fog rendelkezni, ami 100 millió ember beoltására elegendő, miután a védettséghez néhány hét különbséggel két dózisra van szükség. Franciaország lakosainak száma 67 millió.

Az ingyenesség szavatolásához a kormány másfél milliárd eurót irányoz elő a társadalombiztosítás költségvetésében 2021-ben, s a háziorvosok bevonásával kívánja a lakosságot meggyőzni az oltás szükségességéről, illetve a félelmeket eloszlatni a vakcinával kapcsolatban.

  • A franciák rendkívül szkeptikusan állnak a vakcinához

Az előzetes közvélemény-kutatások alapján a francia felnőttek 54%-a lesz hajlandó beadatni magának a Covid-19 oltást; ez a vizsgált 15 ország közül a legalacsonyabb arány. A Bloomberg publicistája azt írja: „bár Franciaországban is jócskán vannak oltásellenes emberek, a szkepticizmus fő okai a hatékonysággal kapcsolatos kérdések, illetve a mellékhatásoktól való félelem, nem pedig mindennemű vakcina elutasítása”. A kommunikáció tehát kulcsfontosságú lesz a sikeres immunizációs kampány érdekében.

https://www.instagram.com/p/CIS-D7VHyE6/

„Elsődleges célunk szavatolni, hogy Franciaországban elegendő oltóanyag álljon a lakosság rendelkezésére” – hangsúlyozta a kormányfő. Elmondta, hogy az európai szinten folyó beszerzés előnye, hogy a tagállamoknak csak a végén kell fizetniük, amikor az oltóanyagokat már leszállították.

Emmanuel Macron államfő korábban megerősítette, hogy az Európai Unió tárgyalt a tagállamok nevében a gyártókkal, s a megrendelt adagokat a lakosság arányában osztják szét az uniós országok között. „Kiváló munkát végeztek európai szinten” – hangoztatta Castex, kiemelve, hogy az európai koordinációnak köszönhetően nem alakult ki versengés az európai országok között.

Az oltási stratégiát a kormány decemberben a parlament elé terjeszti, „teljes átláthatóságra törekszik, minden döntéséről teljes magyarázattal szolgál” – fogalmazott a miniszterelnök. Tájékoztatása szerint a kampány két oltóanyaggal, a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináival kezdődhet leghamarabb december utolsó napjaiban, de legkésőbb januárban, miután az európai és a francia egészségügyi hatóságok megadták a szükséges engedélyeket.

Az Európai Gyógyszerügynökség december 29-én rendkívüli ülést tart a Pfizer-BioNTech gyártó SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinájának európai engedélyezéséről, míg a Moderna kérelmét várhatóan január 12-én bírálják el.

Előbbi oltóanyag forgalmazását a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) szerdán engedélyezte, ezért Nagy-Britanniában már jövő kedden megkezdődhet az oltási kampány.

Forrás: MTI / Bloomberg / Instagram / Kitekintő

Friss hírek