Már tavaly decemberben jelen lehetett a vírus az USA-ban

Egy új tanulmány szerint vizsgálatok kimutatták, hogy már 2019 decemberében voltak koronavírus-fertőzöttek az Egyesült Államokban. Ez további bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a járvány már hetekkel azelőtt világszerte terjedni kezdett, hogy az első eseteket jelentették volna Kínából.

A hét elején közzétett tanulmány alapján kilenc amerikai államban december 13-a és január 17-e között gyűjtött 7 389 vérmintából 106 fertőzést azonosítottak. Az amerikai Vöröskereszt által összegyűjtött mintákat az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központhoz (CDC) küldték vizsgálatra, hogy kiderítsék, vannak-e bennük antitestek a vírus ellen.

„A vizsgálatok megállapításai arra utalnak, hogy már 2019 decemberében, azaz jóval az első hivatalos eset előtt előfordulhattak SARS-CoV-2 megfertőződések az Egyesült Államokban” – áll a dokumentumban. Az első hivatalos amerikai megbetegdéset január 19-én jelentették.

Nem ez az első bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus 2020 előtt Kínán kívül is felütötte a fejét. Egy franciaországi páciensről például utólag kiderült, hogy koronavírusos volt, mikor december végén influenza-szerű tünetekkel kórházba került. Ez a felfedezés ellentmond a hivatalos statisztikáknak, amelyek szerint a Covid-19-et január végén Vuhanból hazatérő franciák hozták be az országba.

A CDC által elvégzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy már december közepén voltak izolált fertőzések az USA nyugati részén. Emellett más államokból származó, január elején vett mintákban is találtak antitesteket.

A tudósok megjegyezték, hogy a minták alapján sem állami, sem országos szinten nem lehet meghatározni a fertőzések hivatalos adatok előtti mértékét, sem azt, hogy az esetek lokálisan terjedtek vagy esetleg utazáshoz kapcsolódtak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »