Tanulmány bizonyítja, hogy a gyermekek alig adják tovább a koronavírust

Egy több hónap adatait feldolgozó spanyol tanulmány szerint a koronavírusban szenvedő gyermekek mindössze 8% -a továbbította a fertőzést a családjának. A Vall d’Hebron kórház kutatói szerint ezek az eredmények megmagyarázzák, miért nem történt nagyobb járványkitörés az iskolákban.

A barcelonai Vall d’Hebron kórház friss tanulmánya kimutatta, hogy a Katalóniában megerősített koronavírusban szenvedő gyermekek csak 8%-a továbbította a vírust családjának. A Pediatric Covid in Catalonia: Uniting efforts to respond Covid-19 (Gyermekgyógyászati ​​Covid Katalóniában: A Covid-19-re történő reagálás érdekében tett erőfeszítések) nevet viselő tanulmány július 1. és október 31. között időszakban készült 1.081 pozitív PCR-vizsgálattal megerősített gyermek és 3.515 olyan családtag részvételével, akiknél diagnosztizálták a koronavírust. A hamarosan publikálandó tanulmány azt is megállapította, hogy a koronavírusra pozitív eredményt mutató gyermekek 47% -a (összesen 506) tünetmentes volt.

A vizsgálat első eredményeit augusztusban mutatták be a március 1. és május 31. közötti időszak adatainak felhasználásával, amikor Spanyolország zárlat alatt volt, az iskolákat bezárták és szigorúan korlátozták a mozgást. Ebben a szakaszban a kutatók megállapították, hogy a koronavírusos gyermekek 3,4%-a továbbította a vírust családjának.

Az új adatok a nyári időszakra és az iskolák újranyitását követő első hét hétre vonatkoznak, amikor az ország belépett az úgynevezett „új normalitásba”, vagyis a gyerekeknek több volt a társadalmi kapcsolatuk, mint tavasszal. Ebben az időszakban, amint egy gyermeknél koronavírust diagnosztizáltak, gyermekorvosa elkezdte nyomon követni kapcsolatait – ez nem történt meg az első szakaszban.

Pere Soler, a Vall d’Hebron kórház fertőző- és immunhiányos betegségek gyermekosztályának vezető orvosa szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a gyermekek szabad mozgása és az iskolába való visszatérése nem vezetett a vírus jelentős terjedéséhez.

„A gyermekek kevésbé terjesztik a vírust, mint a velük egy háztartásban élő felnőttek” – nyilatkozta az orvos.

A vizsgálat második szakaszában az esetek 72,4%-ánál (783 esetben) egyértelműen a család egy másik tagjának voltak koronavírusos tünetei a gyermek előtt. Csak 86 esetben (8%) állapították meg az érintkezés nyomon követése után, hogy a gyermek fertőzte meg a vírussal családja többi tagját. További 55 esetben (5%) azonban a gyermek a család másik kiskorújától kapta el a vírust.

A vizsgálat szerint a koronavírusos gyermekek 53%-a mutatott tüneteket, a leggyakoribb a láz volt (70,6%, 406 eset), majd a köhögés (36,9%, 212 eset), a fejfájás (24,5%, 141 eset), a fáradtság (24,3) %, 140 eset) és a hasmenés (16,3%, 94 eset) következett a sorban.

„A kórházba felvett gyermekek száma továbbra is nagyon alacsony (2,5%)” – mondta Antoni Soriano, a Vall d’Hebron kórház egyik gyermekorvosa. A március és május között kórházba került gyermekek 99,2% -a (1006 eset) teljesen meggyógyult, míg az esetek 0,4%-ánál (5 esetben) alakultak ki szövődmények. Ebben az időszakban nem regisztráltak haláleseteket a gyermekek körében.

Az elmúlt hónapokban az elvégzett PCR-vizsgálatok száma ugrásszerűen megnőtt a gyermekek körében is. Augusztusban 36.400-ról szeptemberben 79.140-re, októberben pedig több mint 140.000-re emelkedett”- mondta Juliana Esperalba, a Vall d’Hebron kórház mikrobiológiai osztályának munkatársa és a vizsgálatba bevont PCR és szerológiai vizsgálati program társelnöke.

A spanyol iskolák újbóli megnyitása óta eltelt első nyolc hét során az ország egész területén 287 046 PCR-tesztet végeztek gyermekeken.

Forrás: El País

Friss hírek