Bident tárt karokkal várják a jövő évi rendkívüli NATO-csúcsra

Jens Stoltenberg NATO-tőtitkár hétfőn Brüsszelben rendkívüli csúcstalálkozóra hívta Joe Biden várható amerikai elnököt. A tanácskozásra Biden januárban esedékes beiktatása után, jövő év első felében kerülhet sor.

Stoltenberg a tagországok külügyminisztereinek kétnapos videókonferencia keretében tervezett, kedden kezdődő tanácskozását megelőzően, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy „fontos döntések meghozatala érdekében” van szükség a harminc tagú katonai szövetség csúcsértekezletére.

„Meghívtam Joe Bident, hogy a jövő év elején vegyen részt a NATO csúcstalálkozóján, amelyen fontos témákat, köztük a szövetség afganisztáni missziójának sorsát kell megvitatnunk” – fogalmazott.

A külügyminiszteri tanácskozás részletivel összefüggésben a főtitkár kijelentette: a NATO súlyos árat fizethet azért, ha túl korán vonja ki csapatait Afganisztánból, ugyanis fennáll annak kockázata, hogy az ország ismét a terroristák menedékévé válik, helyszínt biztosítva a szövetségesek elleni támadások megtervezéséhez és megszervezéséhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egyéb fontos ügyekről szólva

Stoltenberg kijelentette: Kína felemelkedése szintén biztonsági kihívást jelent a szövetségesek számára. Szavai szerint az ázsiai ország nem osztja a NATO értékeit, nem tartja tiszteletben az alapvető emberi jogokat és megpróbál megfélemlíteni más országokat. Noha Kína nem ellenséges ország, nagymértékben fektet be új fegyverekbe és a szövetségesek infrastruktúráiba. Ez utóbbi által közelebb kerül a tagországokhoz az Északi-sarktól egészen Afrikáig – figyelmeztetett.

A főtitkár elmondta, hogy a miniszterek kitérnek Oroszország NATO-tagok körüli katonai felépítésére is. Kiemelte, hogy Moszkva modernizálja nukleáris arzenálját, új rakétákat állít elő, továbbá hadosztályok telepítésével növeli katonai erejét az Északi-sarktól Szírián át egészen Líbiáig. Fehéroroszországban és Hegyi-Karabah régiójában a nemrégiben kirobbant feszültség következtében szintén megnövekedett az orosz jelenlét – emelte ki. Mindezek ismeretében a szakminiszterek megvitatják, hogy a szövetség miként válaszoljon Oroszország növekvő katonai tevékenységére – közölte.

„A NATO-szövetségeseknek szoros megbeszéléseket kell folytatniuk, illetve lehetőség szerint együtt kell működniük az ellenállóképesség fokozása, valamint a közös értékek és normák védelme érdekében. Amikor új globális kihívásokkal nézünk szembe, meg kell vitatnunk, hogyan tehetjük még erősebbé szövetségünket” – jelentette ki Soltenberg.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »