Az Union Biztosító veszi át az Aegon magyarországi üzletágait

A Magyarországon Union Biztosító márkanéven ismert VIG (Vienna Insurance Group) megvásárolja a holland Aegon biztosító közép- és kelet-európai részlegét – közölte a tőzsdén is jegyzett osztrák cég vasárnapi közleményében.

A vételár 830 millió euró, a tranzakció véglegesítése 2021 második felévére várható. Az osztrák cég ezzel megszerzi az Aegon biztosítási üzletágát Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Törökországban, és ezekben az országokban egyúttal átveszi a biztosítótársaságokat az élet- és nem életbiztosítások területén, a nyugdíjbiztosítókat, valamint a vagyon- és eszközállományt. A tranzakció a kötelező felügyeleti és versenyjogi engedélyek birtokában jöhet létre.

A társaság megvételével a VIG piacvezető pozíciót érhet el Közép- és-Kelet-Európában, és Magyarországon az első helyre kerülhet a biztosítási piacon. Ebből kifolyólag a VIG szélesíteni kívánja tevékenységi területét elsősorban a nyugdíjkasszák területén, mely tevékenységet – az életbiztosítások mellett – először Törökországban akarja elkezdeni.

A biztosítási díjak nagyságrendje ebben a négy országban 2019-ben elérte a 600 millió eurót, 50 millió euró nettó eredmény mellett. A VIG a mai kilátások figyelembevételével abból indul ki, hogy az ellenőrzési jog szerinti fizetőképességi hányad az ügylet zárásakor a kommunikált 170-230 százalék körüli komfortzónán belül marad.

A VIG csütörtökön tette közzé kilenc havi jelentését, amely szerint az első három negyedévben a koronavírus-járvány miatt jóval kevesebb nyereséget értek el – ez elsősorban a bulgáriai, horvátországi és grúziai csökkenő pénzügyi eredményekre és a már az első félévben betervezett vállalati leírásokra vezethető vissza. Az adózás előtti eredményük, ahogy már november közepén közölték, 29,2 százalékkal 266,3 millió euróra csökkent. Ezen túlmenően megerősítették az egész évre vonatkozó nyereségcsökkenést is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »