Karácsony előtt lazíthat Olaszország

Olaszországban a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások karácsony előtti enyhítésére készülnek; a kiemelten járványveszélyes Lombardia tartomány kormányzója szerint december első napjaiban enyhíthetik az intézkedéseket, mert az egészségügyi minisztérium szerda esti közlése szerint a járványgörbe húsz hét után először lefelé ível.

Az egy nap alatt végzett, több mint 230 ezer teszttel kiszűrt fertőzöttek aránya valamivel több mint tizenegy százalék volt, ami október eleje óta a legalacsonyabb a korábbi több mint húsz százalékhoz képest. Roberto Speranza egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a reprodukciós rátát sikerült országosan 1,8-as értékre csökkenteni, és a következő hetekben további süllyedést várnak.

Egy nap alatt 25 853 új fertőzöttet azonosítottak, több mint kétezerrel többet keddhez képest, de a tesztelések száma is magasabb volt. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 792 ezret, közülük több mint 34 ezren vannak kórházban, 3848-an intenzív osztályon. Egy nap alatt harmincnégy új beteg került lélegeztetőgépre a korábbi hathoz képest, de sokkal kevesebben, mint egy héttel ezelőtt, amikor számuk még száz felett volt. A halottak száma szerdán 722 volt a korábbi 853 után, így az elhunytak száma 52 028-re nőtt. A járványban február óta, a gyógyultakat és a halottakat is számolva, több mint 1,4 millión betegedtek meg.

Az egészségügyi hatóságok szerint az október elejétől fokozatosan bevezetett korlátozásoknak köszönhetően a járványgörbe elkezdett lefelé ívelni. A november első hetében vörös zónának minősített és lezárt Lombardia és Piemont kormányzói szerint már a jövő héttől, vagyis december első napjaitól enyhíthetik a szigorú intézkedéseket, ami az egész napos kijárási tilalom feloldását, valamint a vendéglátás és a kereskedelem újranyitását jelentheti. Reményeik szerint narancssárga, vagyis közepesen veszélyes fokozatba léphetnének át: a tartományok külső határa továbbra is zárva marad, de a belső mozgás kevésbé lesz korlátozott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az olasz kormánynak december 3-áig van ideje az intézkedések módosításának bejelentésére. Sajtóértesülések szerint azonban a karácsony előtti részleges oldás már a hétvégén megkezdődhet a gazdaság – főleg a kereskedelem – ünnepek előtti támogatására.

Az egészségügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a korlátozások enyhítése nem jelenti az intézkedések eltörlését, és ha kell, azt is megszabják majd, hányan ülhetnek a karácsonyi asztalhoz. Korábban Giuseppe Conte kormányfő „mértékletes, józan ész szerinti” ünneplésre szólított fel.

Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint december 2-án bemutatják a vakcina tervezett szétosztási tervét. Az elképzelések szerint minden húszezer lakosra oltóközpontot állítanának fel. Conte kijelentette, hogy az elsők között fogja beoltatni magát.

Lucia Azzolina oktatási miniszter szintén nyilatkozott; szerinte ha az üzletek újranyitnak, akkor az iskoláknak is ezt kell tenniük, akár már december 9-től újraindítva a tantermi oktatást, amely jelenleg csak az általános iskolásoknak biztosított, de az sem mindenhol.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »