A bizonytalanná vált gazdasági élénkítés ellenére felfelé araszolnak a tőzsdék

• Rekordot ért el Németországban az új fertőzöttek száma
• A DAX a háromszög-mintázat felső határát teszteli
• A Daimler (DAI.DE) növelni szeretné a Maybach eladásait Kínában

A negatív kezdés után felfelé araszolnak az európai tőzsdeindexek pénteken, a DAX 30 jelenleg 0,2%-os pluszban van, és a többi vezető index is 0,2 – 0,7% közötti emelkedést mutat. A befektetők továbbra is az emelkedő esetszámokról szóló és a koronavírus-oltásokkal kapcsolatos híreket követik, Németország ma 23.676, rekordszámú új fertőzöttet jelentett – ez a szám meghaladja a tavaszi első hullámban regisztrált legmagasabb értéket is.

Eközben az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen közölte, hogy még az év vége előtt jóváhagyhatnak egyes COVID-19 oltásokat. Az Európai Unió vezetői ugyanakkor nem tudtak előrelépni a költségvetési vita rendezésében, így az összesen 1,8 billió eurós költségvetési és helyreállítási csomag egyelőre nem tud elindulni.

Az Egyesült Államokban a kormányzat és Fed került vitás helyzetbe, az amerikai pénzügyminiszter Steven Mnuchin ugyanis egy levélben megkérte a Fed-et, hogy állítsák le a márciusban indult gazdaságösztönző programokat. A Brexit-tárgyalásokat pedig ezúttal azért függesztették fel, mert az egyik tárgyalónak pozitív lett a koronavírus-tesztje. A felek folyatják az egyeztetést, de egyre kevesebb idő marad a vitás kérdések rendezésére.

A DAX (DE30) a szűkülő háromszög-mintázat felső határát teszteli, ami egybeesik az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokkal is. Ha a vevőknek sikerülne ezt a szintet áttörni, az index elindulhat 13.300 pont irányába, de ha az eladók kerülnek túlsúlyba, akkor lefelé a 12.917 pontos szint elérése is lehetséges. Forrás: xStation5

A Daimler (DAI.DE) meg szeretné duplázni a Maybach luxusmárka eladásait, amiben a folyamatosan erősödő kínai kereslet lehet a segítségükre. A márka 12 ezres rekordeladást produkált 2019-ben, a járműveket Kínában főként limuzinnak használják és a Maybach lett a legnépszerűbb ebben a piaci szegmensben. Kínában ennek köszönhetően kétszámjegyű növekedést produkáltak, de Oroszországban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is jól alakultak az eladási számok – számolt be a vezérigazgató Ola Kaellenius.

A Volkswagen (VOW3.DE) nemrég közölte, hogy a német kormány 3 milliárd eurós programja, amely az alacsony emissziójú járművek gyártását és értékesítését támogatja, azt jelzi, hogy a politikusok hajlandóak segíteni az ország fő exportiparának kilábalását a koronavírus-járvány okozta visszaesésből és a klímaválságból. A program egyik fő pontja, hogy 1 milliárd eurót allokál az elektromos autók vásárlásának támogatására 2025-ig, azaz további 5 évre kiterjeszti az idei év végén lejáró támogatási programot.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »