Továbbra sem csillapodnak a kedélyek az amerikai elnökválasztás körül

Donald Trump amerikai elnök jogászai újabb perkeresetet nyújtottak be, Georgiában pedig szerdán elrendelték a szavazatok újraszámlálását.

Az amerikai elnök jogászcsapata a szövetségi bírósághoz nyújtott be keresetet a michigani választási eredmények érvényesítésének felfüggesztése érdekében. Michiganben Donald Trumpnak – az amerikai sajtóban megjelent és még nem hivatalos adatok szerint – mintegy 148 ezerrel kevesebb voksa van, mint kihívójának, Joe Bidennek. Érvelésükben az elnök jogászai feltételezett választási szabálytalanságokra hivatkoznak.

A michigani választásokért felelős hatóság szóvivője, Jake Rollow közleményben utasította vissza a perkeresetben megfogalmazott állításokat. „Ez nem változtat az igazságon: a választásokat Michiganben tisztességesen, biztonságosan és átláthatóan rendezték meg, az eredmények pontosan tükrözik az emberek akaratát” – fogalmazott.

Georgiában elrendelték az újraszámlálást

A déli Georgiában szerdán hivatalosan is elrendelték a szavazatok kézzel történő teljes újraszámlálását. Brad Raffensperger, a választásokért is felelős államminiszter szerda délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy minden egyes megyében kézzel számolják újra a szavazatokat. „A két politikus között ugyanis túl kicsi a szavazatkülönbség” – fogalmazott Raffensperger, majd leszögezte, hogy az eljárás „építi a bizalmat”.

Az államminiszter azt is hangsúlyozta, hogy a georgiai választásnak „országos jelentősége” van, és ezért a választási csalásokra vonatkozó minden egyes feltételezést és bejelentést kivizsgáltat. A választás eredménye november 20-ig meglesz – tette hozzá. Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója már kedden jelezte, hogy csakis a jogszerű szavazatokat számlálják újra.

A november 3-án tartott választások után négy tagállamban – Észak-Karolinában, Georgiában, Arizonában és Alaszkában – még mindig nincs végeredmény, Pennsylvaniában és Nevadában pedig Donald Trump jogászcsapata már benyújtotta a perkereseteket.

Trump hivatalosan is megtámadta a pennsylvaniai választásokat

Joe Biden megnyerte a választást, de Trump nem adja fel

Donald Trump elnök szerdai Twitter-bejegyzései egyikében ismételten választási csalásról írt. Mint fogalmazott: a választási folyamatot „egy rakás korrupció és tisztességtelenség” jellemezte. „Győzni fogunk” – írta az elnök.

Biden közben már az új adminisztráció összeállításán dolgozik

A hivatalos végeredmény hiánya ellenére az amerikai sajtójelentések jó része arról számol be, hogy Joe Biden és munkatársai már a leendő demokrata kormány összeállításával foglalkoznak. A The New York Times című liberális lap szerdai számában hosszas összeállítást szentelt az esetleges Biden-kormány összetételének.

A lap a Biden munkatársaitól származó értesülésekre és Biden korábbi, a The New York Times hasábjain megjelent véleménycikkére hivatkozva arról írt, hogy Antony Blinken lehet a külügyminiszter, Amy Klobuchar, a demokraták elnökjelöltségéért is versenybe szálló minnesotai szenátor lehet az agrárminiszter, Michele Flournoy vagy Jeh Johnson lehet a védelmi tárca irányítója, és új vezetője lesz a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) is.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) értesülései szerint Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora jelezte Bidenéknek: szívesen lenne az emberi erőforrások és az egészségügy minisztere.

  • A kabinetfőnök személye már biztos
Joe Biden szerda este bejelentette, hogy Ron Klaint választotta leendő kabinetfőnökének a Fehér Házban. Klain az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerint „kipróbált demokrata párti politikusnak” számít, az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata idején ő volt a felelős az Afrikában kitört ebolajárvány amerikai kezeléséért.

Szerda esti közleményében Biden úgy fogalmazott: „Ron Klain hosszú és sokrétű tapasztalata, illetve az a képessége, hogy többféle politikai nézetet valló emberrel tud együttműködni, pontosan az, amire szükségem van egy fehér házi kabinetfőnökben akkor, amikor ilyen válsággal nézünk szembe, és ismét össze kell fognunk az országot”.

Közben a Demokrata Pártnak belső ellentétekkel is meg kell küzdenie. Az összefogást és megbékélést hirdető Joe Bidennel ellentétben ugyanis Alexandria Ocaso-Cortez, a párt bal szárnyához sorolt képviselőnő – akinek neve a párton belüli radikális baloldali csoportot fémjelzi – azoknak a listázását szorgalmazza, akik a kampányban Donald Trumpot támogatták. A New York-i képviselőnő republikánus „bűnrészességről” írt a Twitteren.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »