Merkel: a második hullám súlyosabb az elsőnél, a védekezés egész télen eltarthat

A koronavírus-járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, és a tél végéig tarthat a védekezés ellene Németországban – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

Azzal kell számolni, hogy a második hullám „keményebb lesz az elsőnél, ugyanúgy, mint a spanyolnáthánál”, az eddigi legsúlyosabb modern kori világjárványnál, mindenekelőtt azért, mert az elsőnél „rosszabb évszakra”, a téli hónapokra esik. Ez azt jelenti, hogy a járványügyi védekezés „egész télen leköt majd minket” – mondta a német kormányfő.

Kiemelte, hogy a vírus elleni oltás fejlesztéséről „kedvező hírek” érkeznek, de az eredmények „nem mutatkoznak meg jelentős mértékben” a járvány második hullámának alakulásában. „Így továbbra is be kell tartani majd a fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket” – mondta Merkel, aki a szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület, a gazdasági bölcsek tanácsának is nevezett szakértői csoport új előrejelzésének átadására szervezett online sajtóeseményen nyilatkozott. Az előrejelzés szerint Németország hazai összterméke (GDP) 5,1 százalékkal csökken az idén, míg jövőre 3,7 százalékkal növekedik.

A járvány a második világháború utáni német történelem egyik legmélyebb válságába taszította a gazdaságot, és a második negyedévben történt meredek visszaesést ugyan a nyáron lendületes növekedés követte, de „a koronaválság még nem ért véget” – emelte ki Lars Feld, a testület vezetője.

A fertőződések számának erőteljes emelkedése miatt az Európai Unió legnagyobb gazdaságának helyzete „törékeny”, a folyamatok alakulását pedig nagyban meghatározza, hogy miként sikerül megfékezni a járványt és hogyan alakul a külgazdasági környezet – tette hozzá. Aláhúzta, hogy a gazdaságpolitika többszörös kihívás előtt áll, a járvány miatti recesszió mellett kezelnie kell a digitalizáció, a klímaváltozás és a demográfiai átalakulás hatásait is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 18 487 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2) Németországban. Ez nagyjából 7 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 214 esethez viszonyítva. A fertőzéshullám erejének mérséklődését jelzi, hogy az előző héten regisztrált esetszám 15 százalékkal haladta meg a hét nappal korábbi 14 964-et. Az új esetekkel együtt 705 687 fertőződést regisztráltak az országban.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 261-gyel 11 767-re nőtt. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) szerdai összesítése szerint újabb csúcsra, 3127-re emelkedett. Ez 68 esettel több az egy nappal korábbinál. Nagyjából minden második beteg – 1787 ember – gépi lélegeztetésre szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 28 502 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6715 ágy szabad.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »