Neves közgazdászok határozottan ellenzik Trump újraválasztását

Több mint 700 közgazdász – köztük hét Nobel-díjas – egy nyílt levélben adott hangot aggodalmának Donald Trump elnök újraválasztása kapcsán, példaként hozva fel, hogy szerintük Trump járványkezelési stratégiája “önző és felelőtlen”.

“Donald Trump egyetlen elnöki ciklus alatt felismerhetetlenné tette az Egyesült Államokat, és ennek semmilyen következménye nem volt rá nézve” – írták a közgazdászok a dokumentumban, amelyet a november 3-i választásokig folyamatosan frissítenek, és amelyet jelentős intézmények neves közgazdászai – köztük Nobel-díjasok, például Paul Milgrom (2020), Oliver Hart (2016) és Alvin Roth (2012) – is aláírták.

“Ezen okok miatt nyomatékosan javasoljuk, hogy a választók tegyék meg azt, amit senki más nem tehet meg: állítsák vissza a demokráciát és szavazzanak Donald Trump hivatalból történő eltávolítására” – fogalmaznak.

Válaszul a Trump-adminisztráció megjegyezte, hogy a levél nem sokat mond Joe Bidenről, az elnök ellenfeléről. “Ezek a baloldali akadémikusok mindössze alaptalanul ostorozzák Trump elnököt, azonban egyetlen okot sem tudtak megnevezni, amiért úgy gondolják, hogy Joe Biden bármi pozitívat tenne az amerikai gazdaság érdekében” – mondta Samantha Zager, a Trump-kampány országos sajtótitkár-helyettese a CNN-nek adott interjújában.

Trump persze azt állítja, hogy ő a jobb jelölt a gazdaság szempontjából, amely szerinte már most rohamtempóban regenerálódik a késő téli-kora tavaszi időszakban tapasztalt recesszióból.

Amikor Trump 2016-ban megnyerte az elnökválasztást, egy egészséges gazdaságot és egy erős tőzsdét örökölt. Számos közgazdász már akkor is igyekezett figyelmeztetni az amerikaiakat – szintén egy nyílt levélben -, hogy ne válasszák meg Trumpot, mert azzal éppen ezeket kockáztatják, lévén Trump “mélyen tudatlan a közgazdaság tekintetében”, és csak a saját feje után megy, “képtelen hallgatni a hitelt érdemlő szakértők tanácsaira”.

A koronavírus-járványra adott válasz

A közgazdászok jelenlegi levelükben kijelentik, hogy mélyen megdöbbentette őket Trump világjárvány idején tanúsított “önző és felelőtlen” viselkedése.

“A Covid-19-járvány kitörése során tapasztalt személyes viselkedése veszélyeztette a közegészségügyet, a gazdasági fellendülést és az iskolák biztonságos újranyitását. Az elnök elbagatellizálta a maszkviselési szabályokat és a társadalmi távolságtartás fontosságát, beltéri gyűléseket tartott, ösztönözte a nem bizonyított és potenciálisan veszélyes gyógyszerek és kezelések alkalmazását, kicsinyítette a világjárvány súlyosságát, továbbá megtartott egy olyan rendezvényt, amely után rengetegen produkáltak pozitív tesztet; ezáltal a Fehér Ház egy időre cselekvőképtelenné vált, a teljes katonai vezetés pedig karanténba kényszerült” – fogalmaz a levél.

“Rendszeresen terjeszt veszélyes és téves információkat, még válság idején is” – mondják a szakértők. Egy nemrégiben készült tanulmány egyébként arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg Trump a Covid-19-félretájékoztatás legnagyobb hajtóereje.

A közgazdászok azt is hozzáteszik, hogy az elnök “következetesen aláássa a legfontosabb egészségügyi ügynökségek függetlenségét és hitelességét”, beleértve az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletet (FDA), a járvány-, és betegségmegelőzési központokat (CDC) és a Nemzeti Egészségügyi Intézeteket.

Március óta több mint 225 000 amerikai vesztette életét a járvány következtében.

“Kaotikus és hatástalan”

Annak ellenére, hogy Trump kiváló tárgyalóként jellemzi magát, a közgazdászok ezen a téren is vitatják az eredményeket.

“Vezetői alkalmatlansága rontotta a közszféra hitelességét és hatékonyságát”– áll a levélben, amely a sorozatos elbocsátásokra és tisztviselő-cserékre, illetve a médiában megszólaló elégedetlen alkalmazottakra hivatkozik ez ügyben.

A közgazdászok a kereskedelem kapcsán elmondják, hogy Trump “kaotikus és hatástalan tárgyalási megközelítése” károsította a kereskedelmi partnerekkel fenntartott kapcsolatokat, kárt okozott a gazdáknak, valamint megszakította az ellátási láncokat, mégpedig “anélkül, hogy elérte volna kitűzött célját, azaz a kereskedelmi hiány csökkentését”.

Noha Trump azt ígérte, hogy az amerikai gyártásra és a kereskedelem újjáélesztésére összpontosít, a szakértők azt mondják, hogy “nem tudta teljesíteni kampánya alapvető gazdasági ígéreteit”, hiszen a feldolgozóipar továbbra is csak kis szelete a teljes foglalkoztatásnak, a kereskedelmi hiány pedig tovább nőtt.

A levél megjegyzi, hogy a Moody’s Analytics és a Goldman Sachs közgazdászai nemrégiben arra a következtetésre jutottak, hogy Joe Biden javaslatai – amennyiben megvalósulnak – gyorsabb gazdasági növekedést eredményeznének.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNN

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »