Piaci körkép: az Adidas megválna a Reebok márkájától

Mínuszban indították az új hetet az európai tőzsdék, az emelkedő koronavírus-esetszámok és az új lezárások a mai pesszimizmus fő okai. A német DAX a leggyengébben teljesítő európai tőzsdeindex, 2% feletti esést mutat, ugyanakkor ebben nagy szerepet játszik az SAP harmadik negyedéves jelentése is. 

A DAX (DE30) pénteken alacsonyabb csúcsot rajzolt a 33-as exponenciális mozgóátlagnál (zöld vonal, 4 órás intervallum), ezt a hetet pedig egy erős eladási hullámmal kezdte, melyben a növekvő Covid-19 fertőzések és az SAP csalódást keltő gyorsjelentése játszottak szerepet. Az index a mai kereskedés kezdetén egészen 12.250 pontig esett – ez közel 3 hónapja a legalacsonyabb szint.

Forrás: xStation

Később innen sikerült kicsit szépítenie és a DAX (DE30) visszakúszott a 12.350 pont körüli árzónához. Technikai szempontból az a kérdés, hogy az index e zóna alatt vagy felett fejezi be a mai kereskedést. Ha a DAX (DE30) visszaesik a 12.350 pontos támaszszint alá, a hét további részében a többhónapos mélypontok felé mozdulhat.

Vállalati hírek 

A német szoftvergyártó cég, az SAP (SAP.DE) a mai nyitás előtt tette közzé harmadik negyedéves jelentését. Az adózás előtti profit éves alapon 31%-kal emelkedett 1,65 milliárd euróra, míg a teljes árbevétel 4%-kal csökkent, 6,54 milliárd euróra. A részvényenkénti eredmény éves összehasonlításban 26%-kal nőtt 1,32 euróra, a működési eredmény viszont 12%-kal csökkent 1,47 milliárd euróra.

Bár a fenti eredmények nem olyan rosszak, a cég papírjai mégis óriásit zuhantak a mai kereskedés során – ennek oka, hogy az SAP új várakozásokat közölt 2020-ra és 2021-re. Az új becslések szerint az árbevétel a 27,2-27,8 milliárdos sávban lesz idén (a korábbi sáv 27,8 – 28,5 milliárd volt). A német cég jelezte, hogy a visszatérő koronavírus-korlátozások valószínűleg negatívan hatnak a keresleti oldalra 2021-ben vagy akár ennél tovább is.

A részvény több mint 20%-os mínuszban is forgott ma, de a veszteségek egy minimális részét sikerült ledolgoznia, jelenleg 19% körüli mínuszban áll. Az SAP az egyik legnagyobb súllyal rendelkező papír a német indexben, így a mai 20%-os esése a DAX értékén is meglátszik.

A német sajtó szerint az Adidas (ADS.DE) a Reebok márkájának eladását fontolgatja. Az Adidas a riportok szerint 2021 márciusáig lezárná a tranzakciót, az érdeklődők között van az amerikai ruházati cég, a VF Corporation, valamint a kínai Anta Sports.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója az SAP technikai elemzésével és további vállalati hírekkel ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply