Komoly gazdasági reformot jelentett be az olasz kormány

Az adórendszer átalakítását, az egészségügy és oktatás támogatását, valamint a családok segítését jelölte meg elsőrendű lépésként a gazdaság talpra állítására Giuseppe Conte miniszterelnök a jövő évi, 39 milliárd eurós költségvetési csomag hétfő esti bemutatásakor.

A kormányfő kijelentette, hogy a koronavírus-járvány időszakának első költségvetésével vissza akarják adni a bizalmat és a fejlődés lehetőségét az országnak. A 39 milliárd eurót érő csomagból 15 milliárdot a gazdasági helyreállítást szolgáló Új Generáció EU nevű uniós forrásból biztosítják.

A Roberto Gualtieri pénzügyminiszterrel közösen bemutatott intézkedések között nagyszabású adóreform is szerepel. Azonnali intézkedésként az év végéig befagyasztották az adótartozások miatti hatósági eljárásokat és lefoglalásokat, amelyek kilencmillió olasz magánszemélyt és vállalkozást érintenek. Decembertől elindul a készpénzfizetést felszámolását célzó kampány az elektronikus fizetési eszközöket használók díjazásával.

Támogatást kap az egészségügy, az oktatás és a tömegközlekedés, valamint új családtámogatási rendszert építenek ki. Az elképzelések szerint a jövő év közepétől induló családtámogatás születéstől akár 21 éves korig segítséget nyújt a gyermeknevelésben.

A kormány a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozó intézkedések másnapján mutatta be a gazdasági csomagot. A szigorítások egyenlőre november közepéig érvényesek. A Conte-kormány nem rendelt el kijárási korlátozást, hanem a polgármesterekre bízta a látogatottabb utcák és terek lezárását a tömörülések elkerülésére. Az önkormányzatokat tömörítő szervezet (Anci) szerint a miniszterelnök így „mosta kezeit”, mivel a zárlathoz a városokban nincsen elegendő rendőr. A belügyminisztérium segítséget ajánlott fel a fegyveres erők katonáival.

Conte hangsúlyozta, hogy az ország nem bírja el a gazdaság ismételt leállítását. Egészségügyi szakértők szerint a járványgörbe karácsonyra érhet el kritikus szintet, és akkor várható további szigorítás.

Tovább szigorít Olaszország, de nem lesz teljes zárlat

Rohamosan romlik a járványhelyzet Olaszországban

A járvány tavaszi hulláma elleni küzdelmet vezető Luca Zaia venetói kormányzó kijelentette: „jelenleg sárga lámpás a helyzet, a következő hetekben az intenzív ágyak telítettségétől függ minden, de ha pirosra kapcsol a járványlámpa, készen állunk a nehéztüzérséggel”.

A hétfői adatok szerint egy nap alatt 9338 új beteget szűrtek a megelőző napi 11 705-höz képest, de majdnem ötvenezer vírusteszttel kevesebbet végeztek. A tesztek számához viszonyítva a szűrt betegek aránya túllépte a kilenc százalékot. Hetvenhárom beteg halt meg a korábbi 69-hez képest. A diagnosztizált betegek száma túllépte a 423 ezret, a halottaké a 36 ezret.

Forrás: MTI

Friss hírek