Lengyelország is jelentős járványügyi szigorításokat vezet be

Lengyelországban szombattól határozottan szigorítanak a járványintézkedéséken, az ország nagy részét, ezen belül Varsót a legveszélyeztetettebb zónának minősítik, ahol a középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, és számos – a boltok, illetve a kulturális intézmények működését érintő – korlátozást vezetnek be.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtóértekezleten közölte: szombattól a 380 lengyelországi járás, illetve járás-státuszú város közül 152 kerül a legszigorúbb intézkedéseknek alávetett, „piros” zónába; többek között Varsó, valamint 11 vajdasági város.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök – aki kedden karanténba vonult, a sajtótájékoztatóra videón jelentkezett be – kijelentette: a piros övezetekben szombattól többek között távoktatásra térnek át a középiskolákban és az egyetemeken, közönség nélkül szervezik a sporteseményeket, bezárják az uszodákat, az edzőtermeket. A gyülekezéseket 10 főre korlátozzák, egyházi szertartásokon 7 négyzetmérenként egy személy vehet csak részt.

A boltokban egyszerre legfeljebb annyi ember tartózkodhat, amennyi a működő pénztárak ötszöröse. Az éttermek 6 és 21 óra között tarthatnak nyitva, minden második asztal lehet foglalt. A tömegközlekedésben az ülőhelyek felét szabad elfoglalni.

Az ország többi része „sárga” övezetnek minősül, ott is szigorítanak az eddigi korlátozásokon – derült ki a kormányfő által ismertetett intézkedésekből.

Morawiecki elmondta: a kormány az idősek védelmét és az egészségügyi rendszer hatékonyságának megőrzését, s egyúttal a gazdaság működésének biztosítását tekinti stratégiai célnak. E célok eléréséhez nincs szükség az újbóli teljes zárlatra, viszont szükség van a vírus terjedését megakadályozó szigorításokra és ezek szolidáris betartására – húzta alá.

Fontosnak nevezte, hogy az emberek lehetőleg maradjanak otthon, ahol lehet, térjenek át távmunkára, korlátozzák társadalmi kapcsolataikat és tartsák be az alapvető egészségügyi szabályokat. Rámutatott: Európában Lengyelország a fertőzések számát 100 ezer lakosra átszámítva a tizenhetedik helyen áll, az új intézkedésekkel el akarják kerülni az egyes európai országokban bekövetkezett súlyosabb helyzetet.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban csütörtökön 8099 új fertőzésről számoltak be, ez eddig a legtöbb a járvány kitörése óta. Egyúttal rekordszámú, több mint 64 és fél ezer vírustesztet is elvégeztek egy nap alatt. A fertőzöttek közül 91-en elhunytak, túlnyomó többségüknek valamilyen krónikus alapbetegsége is volt, 11-en kifejezetten a Covid-19 miatt vesztették életüket.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »