Felminősítéssel értékelte a Moody’s Bulgária elszántságát

Felminősítette Bulgáriát a Moody’s Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy kritikus fontosságú szakaszba jutott a bolgár euróövezeti csatlakozás folyamata. Bulgária ezzel már csak egy fokozattal áll az elsőrendű besorolási szint alatt.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Baa2”-ről egy fokozattal „Baa1”-re javította Bulgária devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát. Az új besorolás kilátása stabil.

A Moody’s osztályzati módszertanában a „Baa1” minősítés után már az elsőrendű „A” besorolási sáv következik. A cég az osztályzatjavítás indoklásában a lépés elsődleges tényezőjének nevezi a bolgár euróövezeti csatlakozás folyamatában elért haladást, valamint az intézményrendszer és a szakpolitikai döntéshozatal ehhez kapcsolódó erősödését.

A Moody’s felidézi, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) július 10-én felvette a bolgár fizetőeszközt az ERM-II árfolyamrendszerbe.

Pénteki elemzésében a Moody’s kiemeli: Bulgária felvétele az ERM-II rendszerbe – és az, hogy az erről szóló döntést a koronavírus-járvány okozta felfordulás kellős közepén jelentették be – a Bulgária által végrehajtott átfogó reformprogram eredménye. 

E program keretében Bulgária maradéktalanul végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyekre kötelezettséget vállalt az eurócsatlakozáshoz szükséges kulcsterületeken – ezek közé tartozik a bankunió, a makroprudenciális felügyeleti rendszer megteremtése, a pénzmosás elleni fellépés keretrendszere és az állami vállalatok szabályozási kereteinek korszerűsítése.

Mindezzel párhuzamosan az EKB és a bolgár jegybank szoros együttműködést alakított ki a bankfelügyelet területén is – áll a Moody’s pénteki londoni elemzésében. A hitelminősítő közölte: nézete szerint a reformprogram sikeres teljesítése tükrözi Bulgária eurócsatlakozási törekvésének hitelességét.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a koronavírus-járvány az idén a bolgár közfinanszírozásra is negatív hatást gyakorol. A cég azt valószínűsíti, hogy a bolgár hazai össztermék (GDP) 2020-ban 3,5 százalékkal visszaesik, jövőre 2,7 százalékkal bővül. Ebben a környezetben az államháztartási hiány a Moody’s prognózisa szerint az idén eléri a GDP-érték 3 százalékát, de 2021-ben 1,6 százalékra csökken.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek