Újabb szigorítások az olaszoknál és a franciáknál

Olaszország egész területén újból kötelező a szájmaszk használata szabadtéren, tehát az utcákon is – jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán. Az egészségügyi veszélyhelyzetet január 31-ig meghosszabbították.

Conte felszólította az olaszokat, hogy amint kilépnek a lakásból, mindig hordják a szájmaszkot. „Otthon is használjatok, családtagok és ismerősök között” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy csak akkor vegyék le a maszkot, ha hosszabb ideig teljesen egyedül vannak, például az üres utcán sétálnak.

A kormányfő megerősítette, hogy január 31-ig meghosszabbították a járvány miatti veszélyhelyzetet. Kifejtette, hogy a tartományok további szigorításokat vezethetnek be. Roberto Speranza egészségügyi miniszter komolynak nevezte a helyzetet, hangsúlyozva: azon dolgoznak, hogy ne kelljen újból lezárni az országot.

Egy nap alatt ezerrel emelkedett a szűrt fertőzöttek száma, amely szerdán elérte a 3678-t. Utoljára április 16-án regisztráltak ennyi új pozitívat. Az utóbbi egy hét alatt negyvenkét százalékkal ugrott meg a fertőzöttek száma, az intenzív osztályra kerülők száma napi hússzal emelkedik. A legtöbb új beteget jelenleg Campania tartományban diagnosztizálják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Franciaországban is újabb szigorítások jöhetnek

Emmanuel Macron francia elnök szerdán további szigorításokat helyezett kilátásba azokban a térségekben, ahol a koronavírus-járvány „túl gyorsan terjed”, miután az egészségügyi ellátórendszer egyre leterheltebb a nagyvárosokban.

„Újabb szigorítások felé haladunk azokon a helyeken, ahol túl gyors a vírus terjedése, elsősorban ott, ahol az idős emberek körében nagyon gyorsan terjed, s ahol azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érkeznek a sürgősségi osztályokra, mint ahogy azt láthattuk például a déli Bouches-du-Rhone megyében vagy Párizsban és az elővárosokban” – mondta a köztársasági elnök szerda este a TF1 kereskedelmi és a France2 közszolgálati televízióban élőben sugárzott interjúban.

A legtöbb járványgóc jelenleg a nagyvárosokban, és ott is az egyetemeken alakul ki, ezért a felsőoktatási intézményekben már felére csökkentették a tantermekben és az előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát, az esti szórakozás megakadályozása érdekében pedig a déli Marseille-ben és Aix-en-Provence-ben bezárták a vendéglátóhelyeket, keddtől pedig Párizsban sem nyithatnak ki a bárok.

Macron ugyanakkor kizárta, hogy újból kijárási korlátozásokat vezetnének be. „Nem ezt a stratégiát választottuk, az állampolgárok felelősségteljes viselkedésére számítunk, miután hónapokon át nem úgy fogunk élni, mint normális időkben” – fogalmazott.

Az elmúlt 24 órában 18 746 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban, ami rekordot jelent a járvány kezdete óta. A pozitív tesztek aránya szerdán 9,1 százalék volt az egy hónappal ezelőtti 4,5-höz képest. Az elhunytak száma kedd óta nyolcvannal 32 445-re emelkedett, a lélegeztetőgépre szorulók száma viszont 11-gyel 1406-ra csökkent.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »