WHO: akár a világ 10 százaléka megfertőződhetett

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója a hét elején azt mondta, hogy a szervezet “legjobb becslései” szerint világszerte nagyjából 10 emberből 1-et fertőzhetett meg a koronavírus – ez a megerősített esetek számának több mint húszszorosa -, továbbá figyelmeztetett az előttünk álló nehéz időszakra.

Dr. Michael Ryan a WHO 34 tagú végrehajtó testületének koronavírus-járvánnyal foglalkozó ülésén nyilatkozva elmondta, hogy a számok városi és vidéki térségenként, illetve csoportonként változnak, de ez végső soron azt jelenti, hogy “a világ nagy része továbbra is veszélyben van”. Véleménye szerint a járvány továbbra is erőteljesen fog terjedni, ugyanakkor léteznek eszközök a visszaszorítására. “Sok halált sikerült elkerülni, és még több ember életét meg lehet menteni” – fogalmazott.

Ryan elmondása alapján Délkelet-Ázsiában megugrott az esetek száma, Európában és a Földközi-tenger keleti részén szintén jelentős növekedés tapasztalható, míg az afrikai és a csendes-óceáni térség nyugati részén a helyzet “inkább pozitívnak” mondható. Mindazonáltal kijelentette, hogy összességében a világ “nehéz időszak elé néz”.

“Jelenlegi legjobb becsléseink szerint a világ népességének körülbelül 10 százaléka fertőződhetett meg a vírussal” – közölte. Ez a becslés – amely a jelenlegi körülbelül 7,6 milliárdos népesség alapján mintegy 760 millió embert jelent – messze meghaladja a megerősített esetek számát, amelyet mind a WHO, mind a Johns Hopkins Egyetem napi szinten frissít: a számláló jelenleg 35,5 millió fertőzöttnél tart.

Bár a szakértők már régóta hangoztatják, hogy a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek – ráadásul a fertőzöttek sok esetben tünetmentesen vészelik át a betegséget -, azért a WHO ezzel a 760 milliós számmal sokaknál kiverte a biztosítékot.

Ryan ugyan nem közölt részleteket a becslés kapcsán, Dr. Margaret Harris, a WHO szóvivője azonban elmondta, hogy az az egész világon végzett antitest-vizsgálatok átlagán alapul. Szerinte az, hogy a világ 90 százaléka még nem esett át a fertőzésen, azt jelenti, hogy a vírusnak “lehetősége van továbbterjedni, ha nem teszünk lépéseket ennek megakadályozására”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója beszéde során kifejtette: “amit a világ minden régiójában megtanultunk, az az, hogy erős vezetéssel, világos és átfogó stratégiákkal, következetes kommunikációval és elkötelezett, felelősségteljes lakossággal soha nem késő (…) minden helyzet megfordítható – a nehezen kivívott győzelem azonban könnyen el is veszhet. A járvány rámutatott, hogy a közegészségügybe és az alapellátásba történő beruházások alapvető fontosságúak.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »