Rendre dőlnek meg a napi koronavírus-rekordok Csehországban

Csehországban 3493 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken reggel közölt kimutatásból.

A kórházban kezeltek száma első ízben meghaladta az ezret – pontosan 1098 emberről van szó -, közülük 198 állapota súlyos, ők lélegeztetőgépre szorulnak. A súlyos betegek tekintetében is rekord dőlt meg. A Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma csütörtökön 12-vel 678-ra emelkedett. Ezen a héten minden nap tíz felett volt a halálesetek száma. A járvány márciusi kezdete óta 74 255 embernél mutatták ki a fertőzést, az esetek többségében a betegség enyhe lefolyású volt. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 39 391.

A legrosszabb helyzet a dél-morvaországi Uherské Hradiste járásban áll fenn, ahol 100 ezer személyre számítva 276 fertőzött jut, míg ez a mutató a Prágától délre fekvő Benesovi járásban 245, a lengyel határ menti Náchodi járásban pedig 220. Prágában javult a helyzet, és most 100 ezer lakosra 200 fertőzött jut.

Csehországban pénteken és szombaton regionális és részleges szenátusi választásokat tartanak. A választási helyiségekben szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, csak fertőtlenítés után, szájmaszkban lehet leadni a szavazatot. A fertőzöttek szerdán és csütörtökön külön szavazóhelyiségekben, döntően parkolókban elhelyezett nagy sátrakban adhatták le szavazatukat úgy, hogy ki sem kellett szállniuk a kocsiból. Mintegy négyezren voksoltak eképpen. A karanténban lévőket saját kérésre mozgó urnával is felkeresik a hatóságok.

Az általánosan romló járványhelyzet miatt Csehországban hétfőtől harmincnapos szükségállapotot vezetnek be, amely megteremti a jogi feltételeket a hatóságok számára a gyorsabb és hatékonyabb intézkedések meghozatalához.

Több európai országban szigorodnak a járványellenes intézkedések

Csehországban meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma

Csaknem 11 százalékkal zuhant a cseh GDP

Csehországban éves összehasonlításban 10,9 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben, míg az első negyedévhez viszonyítva a csökkenés 8,7 százalékos volt – közölte pontosított becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.

Az önálló cseh állam megalakulásától (1993.) kezdve a legrosszabb mutatókról van szó – jegyezte meg a CSÚ. Az adatokat nagymértékben befolyásolta a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatban hozott, gazdaságot korlátozó intézkedések – tették hozzá.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »