Koronavírus: Olaszország valamit nagyon jól csinál

Úgy tűnik, Olaszország sokkal jobban kezeli a koronavírus-járvány második hullámát, mint például Spanyolország, Franciaország vagy az Egyesült Királyság. Mindazonáltal az olaszoknak nem szabad elbízniuk magukat.

Olaszország a világjárvány első hullámának szimbóluma volt. Ez volt az első olyan európai ország, ahol általános vesztegzárat rendeltek el, mivel az egészségügyi rendszer nem volt képes megbirkózni a fertőzéses esetek drasztikus emelkedésével, ezáltal pedig a halálesetek száma is gyorsan nőtt.

Ahogy a második hullámtól való félelem egyre inkább elhatalmasodik az európai országokon, úgy tűnik, Olaszország sokkal jobban boldogul, mint a többi nemzet: ha az elmúlt két hetet nézzük, 100 000 lakosra vetítve valamivel kevesebb, mint 35 koronavírusos esetet regisztráltak – szemben Spanyolországgal (csaknem 315 eset), Franciaországgal (közel 200 eset) és az Egyesült Királysággal (76,5 eset). A halálozások aránya szintén itt a legjobb 100 000 lakosra vetítve: 0,3, ami harmada a franciáknál és tizede a spanyoloknál mértnek.

Ezek alapján a jelenlegi olaszországi adatok alig maradnak el Németországétól, ahol a járványkezelés tavasszal “olajozott gépezetként” működött.

Éppen ezért az olaszok eddig megúszták a széleskörű korlátozások bevezetését – mindössze néhány helyen szigorították a maszkviselési szabályokat -, miközben a briteknél és a franciáknál sok helyütt este 10 órakor bezárnak a vendéglátóhelyek, emelkednek a kiszabható bírságok összegei és a vezetés jelenleg is további szigorításokon gondolkodik.

Mi a titok?

Nehéz pontosan meghatározni, hogy milyen tényezők javítják az ország azon képességét, hogy úgy-ahogy képes kordában tartani a járványt. Tavasszal úgy tűnt, hogy a szigorú és általános zárlat korai bevezetése – ahogy Görögország is tette – a “kevésbé fájdalmas recept”. Ugyanakkor az a tény, hogy a közelmúltban Svédországban – ahol lényegében semmilyen korlátozást nem vezettek be, mindössze ajánlásokat fogalmaztak meg a lakosság számára – hirtelen csökkenésnek indult a koronavírusos esetek száma, kétségeket ébresztett abban, hogy mi is pontosan a hatékony megoldás. Ráadásul úgy tűnik, az olasz kormány nem hozott radikálisan eltérő intézkedéseket a kontinens többi részéhez képest.

Van azonban két dolog, amely segíthet megmagyarázni Olaszország viszonylag jó teljesítményét. Az első a hatékony nyomonkövetési rendszer a pozitív tesztet produkálók kapcsolatainak feltárása, illetve a fertőzöttek izolálása kapcsán. Olaszországban naponta körülbelül 100 000 embert tesztelnek, ami európai viszonylatban nem számít nagyon soknak, ezeknek a teszteknek azonban körülbelül csak a 2 százaléka pozitív, ami viszont nagyon jó eredmény a kontinens többi részéhez képest.

A lassabb terjedés a második tényezővel (is) magyarázható: azzal, hogy az olaszok nagy többsége következetesen betartja a maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Emellett az orvosok is úgy nyilatkoztak, hogy sokat fejlődtek a hónapok során a Covid-19 kezelésében – bár ez inkább csak az alacsony halálozási rátára ad magyarázatot, az új esetek alacsony számára nem.

Nem szabad hátradőlni

Olaszországnak mindazonáltal továbbra is oda kell figyelnie, ha nem akar a tavaszihoz hasonló helyzetbe kerülni, amikor is ellenőrizhetetlenül elszabadult a járvány. Ez azért is különösen fontos, mert bár az olaszok tavasszal is széles körben betartották a maszkviselési és karantén-szabályokat, mégis hetekbe telt, mire a fertőzéses esetek és a halálozások száma csökkenni kezdett.

Emellett az sem kizárt, hogy Olaszországban “késleltetett” második hullám  tapasztalható, legalábbis Franciaországhoz és Spanyolországhoz képest – mint ahogy az az Egyesült Királyság esetében történt az első hullám idején.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »