Az EU nem ismeri el Lukasenkát Fehéroroszország legitim elnökének

Mivel az augusztus 9-én tartott fehéroroszországi elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök új mandátumnak nincs demokratikus legitimitása – jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában csütörtökön, amelyben egyúttal azt is kiemelte, hogy az EU továbbra sem ismeri el a választások „meghamisított” eredményét.

Lukasenka szerdai beiktatása tovább mélyíti az országban kialakult politikai válságot, és ellentmond a fehérorosz lakosság jelentős részének akaratának, amelyet a választások óta számos, sokak részvételével zajló, békés megmozduláson fejeztek ki.

Borrell szavai szerint lenyűgöző és megható a fehérorosz nép bátorsága, hogy a hatóságok brutális fellépése ellenére továbbra is békésen állnak ki demokratikus és az alapvető jogaik mellett.

Az unió álláspontja egyértelmű: a fehéroroszoknak joguk van arra, hogy új, átlátható és hiteles választásokon szabadon voksoljanak – emelte ki. A főképviselő arra szólította fel a helyi hatóságokat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel az erőszak alkalmazásával, és feltétel nélkül engedjék szabadon az összes őrizetbe vett tüntetőt, illetve a politikai foglyokat. Az EU továbbra is meg van győződve arról, hogy az átfogó, nemzeti szintű párbeszéd és az új demokratikus választások megtartása az egyetlen lehetőség az országban kialakult súlyos politikai válságra.

A jelenlegi helyzet ismeretében az Európai Unió felülvizsgálja Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatait – tette hozzá Borrell.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »