Bonyolódik az olasz belpolitikai helyzet

A még nem végleges adatok szerint döntetlennel végződött az olasz tartományi választások hétfőn véget ért fordulója, miután a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg. A másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a parlament létszámának csökkentéséről tartott népszavazás győzelmét ünnepelte.

Matteo Salvini, a Liga vezetője a párt milánói székházában tartott sajtótájékoztatóján nem titkolta, hogy jobban örült volna a négy-kettes eredménynek a jobbközép javára. „Nem arattunk mindenhol győzelmet, de a jobbközép képviseli a többséget az országban. Ha parlamenti választások lettek volna, több mint ötven százalékot mutattunk volna fel” – jelentette ki a politikus. Mint hangoztatta, Liguria, Veneto és Marche régió megszerzésével a jobbközép a húsz tartományból tizenötöt vezet. A becslések szerint a Liga minden tartományban a legnagyobb pártnak bizonyult.

„Nem kérek előrehozott választásokat, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a baloldali Toszkánában a Liga negyven százalékot szerzett, a baloldallal kormányzó M5S pedig eltűnt a régióból” – jelentette ki.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a párttól – huszonöt év baloldali kormányzás után – megszerzett Marche tartományban nyilatkozott. „Egy normális országban holnap parlamenti választást írnának ki” – mondta, arra utalva, hogy a római parlamentben még mindig a 2018-as választáson első pártként végzett M5S birtokolja a mandátumok többségét, miközben a mostani tartományi fordulón alig állított jelöltet. „A kormány tovább gyengült, a jobbközép erősödött a választásokon” – tette hozzá.

A Toszkána, Campania és Puglia tartományt megtartó PD főtitkára, Nicola Zingaretti úgy nyilatkozott, azok veszítették el a választásokat akik meg akarták buktatni a kormányt.

Az Öt Csillag Mozgalom történelmi eredménynek nevezte a parlamenti létszám csökkentéséről szóló népszavazás sikerét. Vito Crimi, a párt politikai vezetője kijelentette: az M5S ismételten bizonyította, hogy ország hajtóerejének számít. „Az Öt Csillag mozgalmat mindig eltemetik, miközben még mindig itt vagyunk, és egyedül mi hajtunk végre reformokat a lakosság érdekeit képviselve” – hangoztatta.

A Conte-kormány továbbra is viharos tengeren evez

A kedd reggeli olasz sajtóelemzések szerint a bal- és jobboldal választási versengése nem buktatta meg a Giuseppe Conte kormányát, amely a parlamentben meggyengülve folytatja munkáját, miközben a Matteo Salvini vezette jobbközép csaknem maximálisra erősítette területi jelenlétét.

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera szerint Giuseppe Conte miniszterelnök  gratulálhat önmagának, amiért választási részvétel nélkül a kormánypalotában tudott maradni. Mint hozzátették, Conte ennek ellenére nincs irigylésre méltó helyzetben, mivel a két kormányerő, a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) most majd  „benyújtja neki a számlát”.

A kormányközeli Il Fatto Quotidiano szerint a kormányt a jobboldallal egyedül küzdő Demokrata Párt (PD) mentette meg, a választási bukás elkerülése azonban nem oldotta meg a kormányerők közötti feszültséget. Elemzők szerint a Conte-kormány továbbra is viharos tengeren evez.

A baloldali Toszkána tartomány megtartásával saját PD-főtitkári székét is megmentő Nicola Zingaretti máris az Európai Stabilitási Mechanizmusnak (ESM) az M5S-től elutasított forrásainak felhasználását, valamint a volt belügyminiszter, Matteo Salvini tavalyi migrációs törvényeinek eltörlését szorgalmazza, amelyeket az M5S is megszavazott. Sajtóértesülések szerint azonban bármilyen döntés vagy kormányátalakítás csak az amerikai választások után várható.

A parlamenti létszámcsökkentés „mögé rejtőző” M5S a népszavazást megnyerte, de területileg összeomlott. A 2013 és 2018 között legnagyobb párt alig tíz százalékot mutatott fel, valamint további mandátumot veszített a felsőházban is, ami tovább gyengítette a kormány parlamenti erejét. Az Il Foglio szerint az M5S miután – a párt jelszavait idézve – eltörölte a szegénységet, karcsúsította a parlamentet, most saját magát is megsemmisítette. Elemzők megjegyezték, hogy a párt politikai vezetéséről januárban lemondott Luigi Di Maio most visszaveheti a „teljesen üressé vált” mozgalmat.

A jobboldali Il Giornale szerint a „kapitány” Matteo Salvininek egyszerre két belső versenytársa is akadt, Giorgia Meloni és a Veneto tartományt immár egymás után harmadszor is elnyerő Luca Zaia. Az újság megjegyezte, hogy a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) nélkül a jobbközép sehol sem győzött volna.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »