Koronavírus-korlátozások: működik a politikai nyomás Izraelben

Négy ultraortodox város vezetője vasárnap egy rendkívül kemény hangú nyilvános levélben politikai támogatásuk megvonásával fenyegette meg Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki ennek nyomán megváltoztatta a koronavírus elleni védekezés irányát: a korábbi tervet félretéve teljes zárlat helyett csak éjszakai korlátozások lesznek Izraelben a koronavírussal különösen fertőzött, „pirossal” jelzett településeken – jelentette hétfőn a helyi média.

Korábban a koronavírus-kabinetben megszavazták és bejelentették, hogy a „pirossal jelzett”, vagyis a koronavírussal leginkább fertőzött városokban teljes zárlatot vezetnek be hétfőtől, de a jelenleg ilyen besorolású összes településen arabok és ultraortodoxok élnek, s az utóbbiak tiltakoztak „megkülönböztetésük” ellen, ezért a teljes zárlat helyett csak este héttől másnap reggel ötig lesznek kijárási korlátozások már hétfő estétől mintegy negyven helyen, de ezen települések listáját még nem tették közzé.

Az új rendelkezés értelmében az adott idősávban ezekben a városokban és falvakban csak 500 méterre lehet majd elhagyni a lakóhelyet, a tanítás csakis távoktatásban folyhat, illetve minden nem létfontosságú üzlet zárva lesz.

A 12-es kereskedelmi tévécsatorna vasárnap esti híradójában, valamint a katonai rádió hétfő reggeli műsorában megszólaltatott járványügyi szakértők szerint ez a korlátozás sokkal kevésbé hatékony az eredetileg eltervezett teljes vesztegzárnál, és a közeli jövőben feltétlenül országos zárlatra lesz szükség a koronavírus-járvány megfékezéséhez. A fertőző betegséget hatékonyan megállító országos és teljes körű zárlatot várhatóan az őszi zsidó ünnepek idejére, szeptember második felétől fogják meghirdetni, de bevezetése több akadályba ütközik.

Az ultraortodoxok ugyan nem tiltakoznak, ha mindenkit, és nem csak a „piros” településeket korlátozzák, mert így szerintük nem történik ellenük hátrányos megkülönböztetés, de a kormány intézkedéseibe vetett közbizalom jelentősen lecsökkent egyebek közt a járványügyi döntések állandó megváltoztatása, helyi nyelven a „cikkcakkozás” miatt, így nehéz lesz elfogadtatni és betartatni a zárlatot.

A politikai szakértők szerint a vallásosok politikai nyomására történt visszavonulás azért hat hátrányosan a jövendő és szükséges általános zárlatra, mert az sugallja, hogy ha a lakosság ellenáll, akkor visszavonhatják a kellemetlen járványügyi lépéseket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A zárlatellenes gazdasági lobbi is egyre erősebb, mivel a tavaszi vesztegzárnak már eddig is katasztrofális gazdasági hatásai voltak: sosem látott munkanélküliség, üzletek tömeges tönkremenése, és várhatóan rengeteg újabb vállalkozás húzza le a redőnyt az újabb zárlat miatt.

Az epidemiológusok szerint a legnagyobb gondot azonban a fertőzési láncolatot felgöngyölítő és mindeddig létre sem hozott szervezeti háttér jelenti, ugyanis anélkül hiába csökkentik le teljes zárlattal az országos fertőzöttséget, a vírus ismét hamar felüti fejét.

Roni Gamzu professzor, a kormány koronavírus-ügyi biztosa és a hadsereg közös munkájával csak november elejére áll hadrendbe a fertőzöttek kapcsolatait feltáró rendszer, és ezért valójában csak ekkortól érdemes országos vesztegzárat elrendelni. Ugyanakkor az egészségügyi szakemberek szerint az is mérföldkövet jelentene, ha a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben szenvedők közül a súlyos állapotúak száma 800-ra emelkedne, ennél többel ugyanis nem tud egy időben megbirkózni az izraeli egészségügyi rendszer, és ezért ennél a számnál is azonnal be kell jelenteni az országos vesztegzárat.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 131 641 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, az egészségügyi minisztérium honlapja jelenleg 26 776 aktív fertőzöttet tart nyilván. Vasárnap 2157 új vírushordozót találtak, az elvégzett 18 298 teszt 11,8 százaléka pozitív lett. A SARS-CoV-2 vírus okozta okozta Covid-19 betegségben február óta 1019-en haltak meg Izraelben, jelenleg 916 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 449-en súlyos állapotban vannak, és 136 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »