Piaci körkép: újra felfelé kapaszkodik a DAX

● Javítani próbálnak az európai részvénypiacok a tegnapi esés után
● A DAX (DE30) a 200 órás mozgóátlagot teszteli
● A Commerzbank leváltja az Ernst & Youngot a Wirecard összeomlása után

Kis medvepiaci réssel kezdték a napot az európai indexek, de a nyitás után erős felfelé hullám indult, így a legtöbb tőzsdemutató már pluszban forog a tegnapi záróárakhoz képest. A befektetők nyomott kereskedésre számíthatnak a kulcsfontosságú NFP-adat (Non-Farm Payroll, amerikai foglalkoztatottsági adat) publikálása előtt, amit 14:30-kor tesznek közzé.

Forrás: xStation

A DAX (DE30) nagyot esett tegnap, a Wall Street-en a technológiai papírok zuhanása egy szélesebb eladási hullámot váltott ki, mely más régiókra is átterjedt. A német tőzsdeindex lefelé áttörte a piaci geometria nyújtotta támaszzóna alsó határát (sárga doboz), majd a 13.300 és a 13.200 pontos támaszok is hamar elestek. Az esést a 12.935 pont körüli támaszzóna állította meg, ahol elkezdődött a pozitív korrekció.

A fő ellenállást most a 200 órás mozgóátlag jelenti (lila vonal). Ha az index sikerrel venné ezt az akadályt, és a tegnapi esés 38,2%-os visszatérési szintje nyújtotta ellenállást, az emelkedés tovább folytatódhatna a 13.200 pontos szint felé, amely egyben az 50 órás mozgóátlag vonala is (zöld vonal). Tartsuk észben, hogy a 14:30-kor érkező NFP-jelentésnek fontos súlya lesz, és magas volatilitást hozhat, miután szerdán kiábrándító ADP-adat (nem mezőgazdasági foglalkoztatottak) érkezett.

Vállalati hírek

A Commerzbank (CBK.DE) úgy döntött, hogy megválik könyvvizsgálójától, az Ernst & Youngtól. A döntést a felügyelőbizottság hozta meg  és 2022-ben lép hatályba. Az EY-ot sok kritika érte, mivel hosszú ideje ők voltak a megbukott Wirecard könyvvizsgálói, de korábban nem ismerték fel a szabálytalanságokat a német fizetési szolgáltatónál.

A Continental (CON.DE) a héten további munkahely-megszüntetéseket jelentett be. A német autóipari beszállító globális munkaerőállománynának legfeljebb 13%-ától válna meg, a lépés célja éves szinten legalább 1 milliárd euró költségmegtakarítás. A leépítések világszerte mintegy 30.000 munkahely megszűnését jelenthetik, Németországban 13.000 álláshelyet érint a változás, ezek egy része végleg megszűnik, egy része pedig más területekre kerül. A leépítések túlnyomó részét 2025 végéig terveik végrehajtani.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés az elemzések eléréséhez nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »