Merkel próbál közvetíteni a görög-török földgázvitában

A Földközi-tenger alatti földgázmezők miatt kialakult török-görög tengerjogi vitáról egyeztetett kedden videokonferencia keretében Recep Tayyip Erdogan török elnök és Angela Merkel német kancellár – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a török államfő a beszélgetés során közölte, hogy országa az energiahordozó olyan igazságos szétosztásának a híve, amely minden érintett ország javára válik, továbbá Törökország és Ciprus török lakosságának jogait is védi. Erdogan ugyanakkor rosszallását fejezte ki, amiért „Görögország és Ciprus görög vezetése, valamint a mögöttük álló országok olyan lépéseket tesznek, amelyek fokozzák a helyzet megoldatlanságát és a feszültséget” – írta az Anadolu.

A török elnök leszögezte: elfogadhatatlan, hogy Görögország önző és jogtalan viselkedése némely országban támogatásra talál. Ismételten jelezte: „Törökország mindenkor és mindenhol meg fogja védeni jogait és érdekeit a nemzetközi jogot semmibe vevő kísérletekkel szemben”.

Erdogan végül elégedettségét fejezte ki a német kancellárnak az erőfeszítéseit illetően, mert „hozzájárulnak annak a problémának a megoldásához, amelyet Görögország és pártolói a regionális békét károsító lépéseikkel idéztek elő a térségben”.

Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget. Ankara kutató- és fúróhajói augusztus első felében kezdték újra vizsgálódásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Miután a török hajók tevékenységét a haditengerészet védi, Görögország és szövetségesei ugyancsak megerősítették katonai jelenlétüket a területen.

A török-görög tengerjogi vitában Németország próbál közvetíteni. Heiko Maas német külügyminiszter legutóbb augusztus 25-én járt Görögországban és Törökországban, hogy mindkét hivatali partnerével személyesen egyeztessen a kérdésről.

  • Kapcsolódó cikkek:

Forrás: MTI

Friss hírek