Általános sztrájkot hirdettek a migráció ellen Lampedusán

Lakossági tüntetés zajlott Lampedusa szigetén vasárnap, miután egyetlen hajóval félezer migráns érkezett az olaszországi szigetre, és a helyi migránstábor ismét zsúfolásig megtelt. Salvatore Martello polgármester általános sztrájkot hirdetett, hogy kikényszerítse a sziget lezárását.

Martello bejelentette, hogy a szakmai kategóriák képviselőivel egyeztetve akár már hétfőn megkezdik az általános sztrájkot. „Lehúzzuk a redőnyöket, leállítjuk a szigetet, lezárjuk a kikötőt. Így igyekszünk emlékeztetni a kormányfőt, hogy Lampedusa Olaszországhoz tartozik” – mondta a sziget polgármestere, aki egyúttal ijesztőnek nevezte Giuseppe Conte miniszterelnök „tétlen hallgatását”.

„A sziget megtelt, nincsen több hely nálunk. Ha a kormány úgy határozott, hogy migránstáborrá alakítja Lampedusát, az utcára vonulunk és sztrájkolunk” – mondta a politikus, és megjegyezte, hogy a helyzet nem kizárólag Lampedusát érinti, hanem egész Olaszországot.

A kevesebb mint hatezer lakosú Lampedusán jelenleg ezernyolcszáz bevándorló tartózkodik. Nem férnek el a migránsok számára kialakított úgynevezett „hot spot”-ban, ezért egy részüket a Testvériség Háza egyházi intézmény épületeiben fogadták be. Most sokkal többen vannak, mint négy nappal ezelőtt, amikor megkezdődött a migránsok elszállítása: két karanténhajóval több mint nyolcszáz személyt vittek el a lampedusai táborból, de azóta ennél is többen érkeztek.

Vasárnapra virradóra egy nagyobb tunéziai halászhajóval 450 fő kötött ki. Korábban inkább kisebb csónakok érkeztek, idén ez számít a legnépesebb migránscsoportnak, amelyben nők és gyerekek is vannak. Az első információk szerint tunéziaiak, szenegáliak és bangladesiek vannak közöttük.

Lampedusa ismét teljesen megtelt illegális bevándorlókkal

Lassan Szicília is besokall az olasz kormány tétlensége miatt

„Talán egy kis csónak a tengeren elkerülheti a hatóságok figyelmét, de ha egy ekkora hajó, ennyi emberrel meg tud érkezni Lampedusára, az azt jelenti, hogy a Földközi-tengeren nincsen semmi ellenőrzés a római kormány részéről” – jelentette ki Salvatore Martello. „Mit csinálnak a fegyveres erők? Miért nem használják a hadihajókat a tenger felügyeletére, valamint az illegális migránsok visszafordítására?” – firtatta.

Elmondta, hogy a hot spot zsúfoltsága minden emberi mércét meghalad, és hiába őrzik a tábort katonák, több migráns is megszökött, ami a járványhelyzetben további veszélyt jelent. „A menekülőket segíteni kell, de a befogadásnak is szabályt kell szabni, máskülönben a helyi lakosok kerülnek veszélybe” – mondta Martello, aki korábban baloldali volt, majd függetlenként vezette a szigetet.

A migránsokkal teli hajó érkezésére tiltakozók lepték el a kikötőt „Stop migráció” feliratú transzparensekkel. A tüntetők megpróbálták megakadályozni, hogy a migránsok felszálljanak a tábor felé tartó autóbuszokra. A demonstrálókat rendőrök szorították vissza.

https://www.instagram.com/p/CEguvdhluVh/

„Ide nem jön többet senki! Csak a holttestünkön keresztül!” – mondta Angela Maraventano volt polgármester, a Liga párt helyi vezetője. „Többségében mind tunéziaiak, gazdasági bevándorlók, vissza kell őket toloncolni” – tette hozzá, azt kérdezve, hogy hol van ilyenkor a belügyminiszter.

A Lampedusa felett is hatáskörrel bíró szicíliai kormányzó, Nello Musumeci „humanitárius vészhelyzetnek” minősítette a kisebb szigeten uralkodó állapotokat, és azonnali kormányülést sürgetett Giuseppe Conte miniszterelnöktől a dél-olaszországi szigetek vezetőinek részvételével. „Szicília és Lampedusa nem fizetheti meg Brüsszel közönyének és Róma hallgatásának árát, elérkezett az erős döntések ideje”–  nyilatkozta.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »