Messze még Kína és az USA gazdasági függetlenedése

Az Egyesült Államok és Kína gazdasági szétválása “még nagyon messze van”, ám az Amerika-központú rendszertől való eltávolodás minden bizonnyal Peking érdeke – mondta Eswar Prasad, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Kínáért felelős részlegének egykori vezetője.

“Ez a két ország továbbra is nagyon szoros gazdasági kapcsolatokat ápol egymással. Ha belegondolunk, ez nem is meglepő, lévén elkerülhetetlen, hogy a világ két legnagyobb gazdasága ne ütközzön egymásba különféle dimenziókban. Ugyanakkor Kína azon vágya, hogy szeretne kiszabadulni a dollár központú nemzetközi pénzügyi rendszer szorításából, régóta piszkálja az ázsiai óriás fantáziáját, ezért szorgalmazza egyre buzgóbban a jüan használatát a külkereskedelemben” – magyarázta Prasad, aki jelenleg a Cornell Egyetem professzora.

Kína mindemellett aktívan és folyamatosan nyitja meg tőkepiacát a külföldi befektetők előtt, miközben liberalizálja árfolyamrendszerét. “Ez összekapcsolódik a hazai tőkepiac fejlődésével, amelyről a kínai vezetők tudják, hogy döntő jelentőségű lesz a jövőben a fenntartható kínai növekedés szempontjából” – tette hozzá a szakértő.

Mi lesz a térség országaival?

“A Kína és az USA közti nagyhatalmi dinamika minden bizonnyal érdekesebbé vált a feszültségek éleződésével. Miközben korábban úgy tűnt, Kína előnyös helyzetbe került a járvány korai szakasza során, jelenleg több ország (például Ausztrália) is azon igyekszik, hogy visszaszorítsa politikai befolyását, meglepve ezzel a kínai vezetést” – mondta Prasad.

“Peking úgy gondolta, az Ázsia és a világ többi része felett gyakorolt politikai és gazdasági ellenőrzése jól halad. Egyes országok azonban most meg akarják nyomni a reset gombot” – fejtette ki.

A szakértő ugyanakkor aláhúzta, hogy a legtöbb ország számára, amely el akarja kerülni, hogy Kína “rátegye a kezét”, egyszerűen nincs olyan alternatíva, amelyre támaszkodhatna. Régen az Egyesült Államok töltötte be ezt a szerepet, azonban a régió országai ma már nem számíthatnak rá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »