Törökország kész tárgyalni a földközi-tengeri gázlelőhelyekről

Törökország előfeltétel nélkül kész tárgyalni minden érintett féllel a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók igazságos szétosztásáról – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában, a német hivatali kollégájával folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón a Görögországgal kialakult feszültség kapcsán.

Cavusoglu arra hívta fel a figyelmet, hogy a török vezetés a szóban forgó energiahordozókat illetően a kettészakadt Ciprus török lakosságának és Törökország „kiközösítése” helyett a kezdetektől fogva az igazságos elosztásra szólított fel.

A török diplomácia vezetője hangsúlyozta: nem Törökország, hanem Görögország és Ciprus fokozza a feszültséget, s egyúttal rámutatott, hogy Athén az Európai Unió feltétlen támogatása nyomán „elpimaszodott”. Cavusoglu arra intette Görögországot, hogy hagyjon fel a pimaszkodással, és nehogy „helytelenül lépjen”, mert Törökország nem vonakodik majd azt tenni, „ami szükséges”.

Heiko Maas német külügyminiszter a sajtótájékoztatón veszélyesnek és rendkívül kockázatosnak nevezte a török-görög feszültséget, amely nem csak az EU-t, de a NATO szövetségeseket is aggasztja.

Maas, aki kedden korábban Athénban Níkosz Déndiasz görög külügyminiszterrel folytatott megbeszélést az ügyről, azt mondta: úgy érzi, hogy „mindkét fél kész a párbeszédre” és a vitás kérdések egyaránt elfogadható megoldásra találnak. A német külügyminiszter ugyanakkor kiemelte, hogy ez csak közvetlen, és őszinte kapcsolatfelvétel útján lehetséges. „Lehet, hogy nehéz lesz, és lassan halad majd a folyamat, de a szándék megvan, meg kell teremteni tehát a feltételeket” – fogalmazott.

A két NATO-tagállam, Törökország és Görögország közt régóta vita van a tengeri határok kapcsán, a térségben felfedezett földgázmezők pedig tovább mélyítik az ellentétet. Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tenger keleti medencéjében kiváltották Ciprus és Görögország haragját, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezeket. Az EU szerint az ottani török kutatások sértik a nemzetközi jogot.

NATO-n belüli konfliktust okoznak a ciprusi gázmezők

A törökök is igényt tartanak a Ciprus körüli energiahordozókra

Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus közepén jelentette be, hogy országa újrakezdi az energiahordozók utáni kutatásokat a Földközi-tenger alatt. A lépést követően Franciaország megerősítette katonai jelenlétet a térségben. A török-görög vitában Németország próbál közvetíteni.

A görög haditengerészet hétfőn, a török pedig kedden hajtott végre kisebb gyakorlatot Kréta szigetétől délre.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »