Diplomáciai vita van kibontakozóban Oroszország és Ausztria között

Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette Ausztria moszkvai nagykövetét, akinél tiltakozását fejezte ki egy orosz diplomata „alaptalan” bécsi kiutasítása miatt, s egyúttal nemkívánatos személynek nyilvánított egy osztrák diplomatát.

A tárca közleménye szerint az orosz intézkedés a kölcsönösség alapján, válaszlépésként történt. A tükörintézkedést a nap folyamán korábban a bécsi orosz nagykövetség és a Kreml szóvivője is kilátásba helyezte.

Ausztria hétfőn első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, s az illetőnek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot. Az osztrák külügyminisztérium annyit közölt, hogy tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval.

A Kronen Zeitung című lap szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják; egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat. Az érintett osztrák állampolgár maga tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg. Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, és diplomáciai mentességére hivatkozott.

Forrás: MTI

Friss hírek