Trump volt kampánymenedzsere lepaktálhatott az oroszokkal

Orosz kapcsolatai miatt Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök egykori kampánymenedzsere 2016-ban „komoly hírszerzési fenyegetést” jelentett – állapította meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága által felállított ad hoc bizottság a jelentésében, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Washingtonban.

A dokumentum szerint Manafort – aki a 2016-os választási kampány kezdetén három hónapon keresztül volt Trump kampánymenedzsere – szorosan együttműködött az orosz hírszerzés egyik munkatársával, aki valószínűsíthetően részt vett a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) elleni számítógépes támadásban és a demokraták belső levelezése egy részének nyilvánosságra hozatalában még a kampány közben. A jelentés az orosz hírszerzés munkatársaként Konsztantyin Kilimniket nevezte meg, akivel Manafort korábban Ukrajnában és Oroszországban dolgozott együtt.

A kétpárti ad hoc bizottság szerint Manafort szerepe és közeli kapcsolata Trumppal lehetőséget teremtett az orosz hírszerzésnek, hogy „magas szintről” származó információkhoz jusson, amelyeket az egykori kampánymenedzser „kész volt megosztani az orosz hírszerző szolgálatokhoz nagyon közel álló személyekkel”. A jelentés szerint ez „nagyon súlyos hírszerzési fenyegetést jelentett”.

A 996 oldalas dokumentum, amely a legutóbbi összefoglalás Oroszország beavatkozásáról a 2016-os választási kampányba, megállapította: Oroszország mintegy felhasználta Manafortot és a WikiLeaks kiszivárogtató portált annak érdekében, hogy segítse a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton választási vereségét, egyúttal a jelenlegi elnök győzelmét. A jelentés szerint a WikiLeaksnek ebben kulcsszerepe volt, és működtetője, Julian Assange valószínűsíthetően tisztában is volt azzal, hogy tevékenységével az orosz hírszerzést segíti.

Az irat összegezte a már korábban ismertté vált megállapításokat, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen irányította a Demokrata Párthoz kapcsolódó számítógépes rendszerek és elektronikus levélfiókok elleni hackertámadásokat, valamint a Hillary Clintonra nézve kártékony információk kiszivárogtatását.

Az arizonai Yumában kampányoló Trump elnököt kedden este újságírók megkérdezték a jelentésről, mire ő azt válaszolta: nem ismeri a dokumentum szövegét, de szerinte „kacsa az egész”. Paul Manafort ügyvédje és a WikiLeaks nem reagált az iratra.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »