Sputnik V lesz az orosz koronavírus-oltás neve

Oroszország kedden jelentette be, hogy elkészült saját koronavírus-oltásával, melyet a világ meglehetősen szkeptikusan fogadott, azzal érvelve, hogy egyszerűen nem lehetett elég idő arra, hogy az oltás hatékonyságát és biztonságosságát megfelelően leteszteljék. Oroszország most újabb információkat közölt a fejlesztési folyamatról.

Kirill Dimitrijev, az orosz jóléti alap vezérigazgatója nyilatkozott a CNBC-nek, aki elmondta, hogy az oltás gyors kifejlesztése és engedélyeztetése annak köszönhető, hogy Oroszország már hat éve dolgozott egy hasonló oltáson, melyet az Ebola és egy légzőszervi betegség a MERS (Middle East Respiratory Syndrome) ellen fejlesztettek.

“Szerencsések voltunk, mert a koronavírus nagyon hasonló a MERS-hez, így gyakorlatilag egy már két éve tesztelt oltást kellett kissé átalakítanunk – ez a történet, nincs benne semmi politika. Oroszország mindig élen járt az oltások fejlesztésében.” – nyilatkozta a CNBC-nek Dimitrijev.

Az oltást várhatóan még az idei év vége előtt nemzetközi viszonylatban is forgalomba is hozzák, a külföldi piacokra “Sputnik V” néven juthat el a vakcina, a gyártás teljes kapacitáson szeptemberben indul. Azt is közölték, hogy már több mint 1 milliárd adagra érkezett be előzetes igénylés, több mint 20 országból.

Az óvatos nemzetközi hozzáállás oka, hogy az orosz vakcina még nem jutott túl a tesztelés harmadik fázisán – a tömeges tesztelésen -, erre a jelenlegi információk szerint 2020 októbere és 2021 márciusa között kerül majd sor többek között a Fülöp-szigetek részvételével, és ezután történhet meg az oltás nemzetközileg is elfogadott engedélyeztetése.

Forrás: CNBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »