Újabb pofont kapott a hongkongi demokrácia

Peking jóváhagyta az eredetileg szeptemberben esedékes hongkongi törvényhozási választások egy évvel későbbre halasztását – adta hírül a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna kedden.

A kínai parlament legfelsőbb törvényhozói testülete, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága elfogadta Carrie Lam hongkongi kormányzó július 28-án benyújtott javaslatát a halasztásra. A hongkongi vezetés a döntést a koronavírus-járvánnyal indokolta, és Pekinghez fordult a halasztás jogi problémáinak feloldására. A különleges közigazgatási státusszal bíró város alkotmányaként funkcionáló alaptörvény ugyanis négy évben szabja meg a törvényhozás mandátumát.

Carrie Lam azt állította, hogy a halasztás mellett kizárólag a közegészség védelme miatt döntöttek, a határozatban nem játszott szerepet semmilyen politikai indok. Ez azonban az elmúlt hetek eseményeinek tükrében igencsak kérdéses, a demokráciapárti törvényhozók alkotmányos válságtól tartanak.

Török minta alapján semlegesítik a hongkongi médiát

Nagyon szigorú lett a hongkongi nemzetbiztonsági törvény

Huszonkét képviselő közös közleményben azt írta, hogy az elmúlt évben tapasztalt kormányellenes megmozdulások után kiemelten fontos lenne megtartani a törvényhozási választásokat. A demokráciapárti ellenzék abban reménykedett, hogy a tavaly kezdődött tüntetéshullámra, valamint a kínai kormányzat által júniusban életbe léptetett nemzetbiztonsági törvény népszerűtlenségére támaszkodva többségbe kerülhet a város törvényhozási tanácsában.

Augusztus elején a hongkongi ügyvédi kamara is kételyeket támasztott a választások elhalasztásának jogszerűségében. Az Európai Unió felszólította Hongkongot a döntés újragondolására, az Egyesült Államok pedig elítélte a választások elhalasztását.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »