Túl van első kísérleti repülésén a SpaceX űrhajója

Elon Musk amerikai űrkutatási vállalata, a SpaceX Starship nevű űrhajójának prototípusa végrehajtotta első kísérleti repülését: a majdan embert a Holdra és a Marsra szállító űrhajó 150 méter tett meg a levegőben és sikeresen landolt.

A mintegy 45 másodpercig tartó repülés kedd éjszaka zajlott a Texas állam délkeleti részén fekvő Brownsville közelében és fontos lépés volt a Starship számára, mivel előző kísérletei sikertelenül, robbanással végződtek a kilövőállomáson.

„Valósnak tűnik a Mars. Felgyorsul az előrehaladás” – írta Twitter üzenetében a kísérlet után Musk. Közölte, hogy számos ilyen rövid repülést terveznek azelőtt, hogy a Starship magasabbra repülne.

A prototípus 30 méter magas, alakja egy acélsílóra emlékeztet, amelynek tetején egy kalap van.

https://www.instagram.com/p/CDfi5LdFgij/

Musk korábbi közlése szerint az űrhajó akár száz embert tud majd szállítani hosszú bolygóközi utakra, és többszöri repülésre lehet majd felhasználni.

A SpaceX vezére még tavaly ősszel úgy becsülte, hogy az űrhajót a következő félévben sikerül orbitális pályára állítani, és később már embert is szállíthat. Ezt azonban nem sikerült eddig megvalósítani.

Musk már korábban felvetette a Mars benépesítésének ötletét – 2016-ban ismertetett elképzelése szerint az első emberek már 2025-ben elindulhatnak a vörös bolygóra. Az amerikai űrkutatási hivatal legkorábban a 2030-as években tart megvalósíthatónak egy Mars-missziót.

Néhány év és indul az űrturizmus

Harmadszor is sikeresen fellőtték a SpaceX óriásrakétáját

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »