A svéd gazdaság még mindig jobban megúszta, mint Európa többi része

A svéd statisztikai hivatal szerdán készített gyorsbecslése szerint Svédország bruttó hazai terméke 8,6 százalékkal csökkent a második negyedévben az elsőhöz képest, illetve 8,2 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához képest.

Bár ez is bőven negatív rekordnak számít – összehasonlításképpen: a 2008-as pénzügyi válság idején, a negyedik negyedévében 3,8 százalékos csökkenést mértek -, a svéd GDP-zuhanás még mindig jelentősen elmarad a többi európai országban mért visszaeséstől.

A második negyedévben a GDP az euróövezetben 12,1 százalékkal, az Európai Unió egészében pedig 11,9 százalékkal csökkent az előző időszakhoz képest. Ezen belül a német gazdaság 10,1, a spanyol 18,5, az olasz pedig 12,4 százalékot zuhant.

“A gazdasági válság teljesen más szinteket ölt Svédországban, mint a másutt Európában kibontakozó horror-show” – közölte David Oxley, a Capital Economics vezető közgazdásza.

Svédország reakciója a koronavírus-járvány kitörésére különbözik a legtöbb európai országétól: itt nem vezettek be szigorú és kötelező korlátozó intézkedéseket, mindössze ajánlásokat fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy amennyiben lehetséges, dolgozzunk otthonról, kerüljük a nem feltétlenül szükséges utazásokat és csak az 50 főnél nagyobb események megrendezését tiltották meg. A svédek ugyanis hosszabb távra gondolkodtak: mielőbb el akarták érni a nyájimmunitást.

Nos, úgy tűnik, gazdasági szempontból mindenképp megérte ezt az utat választani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »