Rácáfolt a várakozásokra az euróövezeti feldolgozóipar

Több mint másfél éves csúcsra erősödött az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye júliusban, miután a koronavírus-járvány terjedését akadályozó szigorú intézkedések további lazításának eredményeként élénkült a kereslet – derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének hétfőn közölt végleges adataiból.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,8 pontra emelkedett júliusban, ami 4,4 ponttal haladja meg a júniusi 47,4 pontot. Elemzők az előzetesen megadott 51,1 ponttal azonos értékre számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Júliusban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója 2019 januárja (50,5 pont) óta először került az 50 pontos küszöb fölé, és 2018 novembere óta a mostani volt a legerősebb érték.

A működési feltételek javulásának fő hajtóereje a termelés és a rendelésállomány növekedése volt. A termelés 2019 januárja óta először emelkedett, a megrendelések állománya pedig közel két éve először nőtt. A hazai és külföldi kereslet egyaránt erősödött, az új exportmegrendelések – még ha csak szerény mértékben is, de – 2018 szeptembere óta először gyarapodtak.

A termelés és a megrendelések növekedésének ellenére a vállalatok továbbra is kapacitásuk alatt működnek. A teljesítésre váró megrendelések júliusban a 23. egymást követő hónapban csökkentek, igaz csak enyhe mértékben. A vállalatok további munkaerőleépítést hajtottak végre, így már a 15. egymást követő hónapban csökkent a foglalkoztatottak száma. A kilátásokat tükröző mutatók viszont javultak: az üzleti bizalom január óta a legmagasabb szintre kúszott fel, a vállalatok bíznak abban, hogy a következő 12 hónapban a járvány lecsengésével párhuzamosan folytatódik a termelés és az új megrendelések terén tapasztalt emelkedő trend.

A felmérés által felölelt hét euróövezeti ország közül Spanyolország teljesített a legjobban; a 53,5 pontos értékkel 27 havi csúcsra kúszott fel a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe. Olaszországban 51,9 ponttal 25 havi, Franciaországban 52,4 ponttal 22 havi, Ausztriában 52,8 ponttal, Németországban pedig 51,0 ponttal egyaránt 19 havi csúcsra emelkedett a BMI. Az 50 pontos küszöb alatt csak Görögország és Hollandia maradt, 48,6, illetve 47,9 ponttal.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: a harmadik negyedév nagyon kedvezően indult az euróövezet feldolgozóiparában, miután a kereslet emelkedése közel kétéves csúcsra pörgette fel a termelés ütemének növekedését.

Aggodalomra ad viszont okot a foglalkoztatottak számának csökkenése, mivel valószínűleg a munkaerőpiaci helyzet alakulása határozza majd meg a gazdaság fellendülésének pályáját. A munkanélküliség növekedése, a munkahely biztonságának elvesztése, a járvány újabb hullámai és a közösségi távolságtartás szigorú előírásai bizonyosan fékezni fogják a gazdaság talpra állását – emelte ki Williamson, hozzátéve, hogy a következő pár hónap megmutatja: fenntartható-e a kereslet élénkülése.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »