Piaci körkép: megint zuhannak a légitársaságok

Egyértelmű hatás hiányában pénteki zárásuk körül ingadoznak az európai részvényindexek. A kínai-amerikai feszültség továbbra is a reflektorfényben van, de nem volt új esemény a hétvégén. Ma mutatják be az amerikai élénkítő csomag negyedik fázisát, ami hatással lehet a részvénypiacokra.

A német IFO intézet ma reggel 10-kor publikálta júliusi üzleti hangulat indexeit:
● Üzleti hangulat: 90,5 pont tényadat vs 89,3 pont várakozás
● Jelenlegi helyzet megítélése: 84,5 pont vs 85 pont várakozás
● Üzleti várakozások: 97 pont vs. 93,4 pont várakozás

Az adatok arra utalnak, hogy erősen indul a harmadik negyedév, minden alindex nőtt a múlt havi számokhoz képest. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató ugyanakkor kissé elmaradt a várakozásoktól. Az IFO közgazdászai megerősítették 2020 harmadik negyedévére vonatkozó becslésüket, miszerint a német GDP 69%-kal fog növekedni. A DAX emelkedésnek indult a bejelentésre és a korábbi napi veszteségből sikerült nyereségbe fordulnia. Az emelkedés nagy részét azonban azóta vissza is adta az index.

Forrás: xStation

A DAX (DE30) újból tesztelte a 12.800 pont körül található támaszzónát, de ezúttal sem sikerült azt letörnie. Az IFO-adatok publikálása után emelkedés indult és az index a pénteki záróára fölé tudott kerülni. A DAX érdekes technikai pozícióban van, mivel nem csak a 12.800 pontos támaszhoz forog közel, hanem egyben az emelkedő trendvonalon is mozog. Ennek a két támasznak a letörése egy nagyobb lefelé mozgást indíthat meg a nagy overbalance-szerkezet alsó határa felé 12.650 pontnál, utóbbinak az áttörése pedig medvepiaci trendfordulót jelezhet.

Ha a vevőknek ma sikerülne megúsznia a letörést, akkor a rövidtávú ellenállás 12.930 pontnál található – ezt a szintet a 200 órás mozgóátlag és a korábbi árreakciók jelölik ki.

Zuhannak ma a légitársaságok és az utazási szolgáltatók részvényei, miután az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy 14 napos karantén-kötelezettséget vezet be a Spanyolországból érkező utasokra.

Spanyolország újra a koronavírus európai gócpontjává vált, így más országok is hasonló intézkedéseket hozhatnak, ami katasztrofális lenne az utazási társaságok számára. A TUI (TUI.DE) máris úgy döntött, hogy Spanyolország szárazföldi részére legalább augusztus 9-ig szünetelteti utazásait. A TUI részvényei 13%-kal kerültek ma lejjebb, míg a Lufthansa (LHA.DE) mintegy 7%-os mínuszban forog.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója az SAP technikai elemzésével és további vállalati hírekkel ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek

Piaci körkép: a gyenge BMI adatok után esik a DAX

Jellemzően lefelé tartanak a főbb európai tőzsdemutatók szerdán, a piac a vártnál gyengébb európai BMI-adatokat próbálja feldolgozni. A délután folyamán az amerikai munkaerőpiaci jelentés (ADP) került fókuszba, illetve a szeptemberi szolgáltatóipari beszerzési menedzser index érkezik a tengerentúlon is.

Read More »