A német állami szerveket is elérte a Wirecard-botrány

● Esnek a részvények, miután Kínából vegyes adatok érkeztek
● A DAX (DE30) visszaesett a 13.000-es szint sikertelen támadása után
● A német Legfelsőbb Auditálási Intézet vizsgálja a BaFin és a pénzügyminisztérium tevékenységét

Alacsonyabban forognak csütörtökön az európai részvények. A második negyedéves kínai GDP-adat azt mutatja, hogy a kínai gazdaság éves alapon már visszatért a növekedéshez, ugyanakkor a június havi termelési és kiskereskedelmi adatok szerint, míg a kínálati oldal már helyreállt, a keresleti oldal továbbra is a korábbi évek szintje alatt maradt. Az amerikai kiskereskedelmi adatok közzététele (14:30-kor) és az EKB kamatdöntése (13:45-kor) a mai nap legfőbb  eseményei.

Németország vizsgálatot indít a BaFin és a pénzügyminisztérium ellen

A német Legfelsőbb Auditálási Intézet (SAI, német nevén Bundesrechnungshof) vizsgálatot indít a német pénzügyi felügyelettel (BaFin) és a német pénzügyminisztériummal szemben. Az SAI vezetőjével készített Speigel-interjú szerint az ok a Wirecard botrány, az SAI arra kíváncsi, hogy a BaFin miért nem vette figyelembe a Wirecard csalási tevékenységére utaló bizonyítékokat. Az SAI továbbá azt is vizsgálni fogja, hogy a BaFin és a pénzügyminisztérium hogyan reagált azokra az értesülésekre, amelyek a Wirecard könyvelési csalásaira utaltak. (A Financial Times már 2019 februárjában írt arról, hogy nincs rendben a cég könyvelése.)

Forrás: xStation

Ralizott tegnap a DAX (DE30) és új járvány utáni csúcsra ért, éppen a 13.000 pontos szint alatt. Az index később visszatért az előző csúcshoz és azóta is a 12.835 pont körüli árzónában mozog. Ha a medvéknek sikerülne e szint alá vinni a DAX-ot, egy mélyülő, lefelé tartó mozgás következhet, melynek során a 12.650 pontnál lévő swing-szint lehet az első figyelendő cél. Jegyezzük meg, hogy a 200 órás mozgóátlag (lila vonal) is ugyanezen a területen fut.

Az Európai Autógyártók Szövetsége ma reggel 8-kor publikálta az európai autópiacra vonatkozó legfrissebb adatokat. A 27 uniós tagországban az új autók regisztrációja júniusban 22,3%-kal csökkent a tavalyi évhez képest, 950 ezer darabra.

A Volkswagen-csoport (VOW3.DE) eladásai 25,9%-kal csökkentek, a legnagyobb visszaesést a Volkswagen és a Seat márkáknál tapasztalták. A BMW (BMW.DE) eladásai éves összehasonlításban 26,3%-kal estek vissza, ezen belül a BMW márka eladásai 26,3%-kal, a Mini eladásai 26,2%-kal csökkentek.  A Daimler (DAI.DE) úszta meg a hónapot a legkisebb visszaeséssel, 19,2%-kal, mely a Mercedes márka 11,6%-os és a Smart márka 83%-os mínuszából adódott.

A Financial Times riportja szerint Markus Braun, a Wirecard alapítója és volt vezérigazgatója (WDI.DE) 35 millió eurós kölcsönt vett fel a Wirecard banki üzletágától. Bár a kölcsönt március közepén teljes egészében visszafizette Braun, kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a német fizetési szolgáltatónak nem-e kellett volna értesítenie a kölcsönről a hatóságokat. A Financial Times azt is állítja, hogy a Wirecard felügyelőbizottsági tagjait nem informálták a kölcsönről, csak a folyósítás után.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Daimler technikai elemzésével ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »