Mégsem enyhítenek tovább Belgiumban

A belga nemzetbiztonsági tanács szerdán úgy döntött, hogy egyelőre nem engedélyezi a koronavírus-járvány féken tartását szolgáló korlátozások további lazítását – írja a helyi sajtó.

Sophie Wilmes miniszterelnök a tanácsülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eredetig 5 szakaszra tervezett korlátozás-enyhítések mégsem léphetnek az utolsó fázisba, mivel „már július eleje óta észlelhető, hogy a vírus új erőre kapott, és ismét egyre gyorsabban terjed.” A kormányfő hozzátette: a döntést jövő héten felülvizsgáljak, amikor már „pontosabb képet” kapnak a járvány helyi terjedéséről.

„Az esetszámok hirtelen csökkenése után azt vettük észre, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a napokban már 8 százalékkal növekedett, a reprodukciós ráta ismét egy felett van” – figyelmeztetett.

Wilmes arra is emlékeztetett, hogy a maszk viselése immáron minden üzletben és olyan zárt helyiségben kötelező, ahol egyszerre több ember is tartózkodik. „A maszk mindennapi életük részévé vált. A teljes védekezéshez nem elégséges, de aki nem viseli, büntetésre számíthat” – hangsúlyozta.

A külföldi nyaralásokkal kapcsolatban elmondta, hogy mindenhol és minden esetben be kell tartani a higiéniai és a távolságtartással kapcsolatos előírásokat, mert „a vírus külföldön is ugyanaz a vírus marad”.

Kiemelte, hogy a „járványmutatók ismét egyértelműen a rossz irányba mutatnak”, és az újabb általános lezárások és leállások elkerülése érdekében a megelőzésre kell koncentrálni. Hozzátette azonban, hogy ha a helyzet ismét komolyra fordul, a belga kormány kész újra szigorú korlátozásokat elrendelni.

Az ország flamand régiójában 4907, a vallon tartományban 3392, míg Brüsszelben 1489 aktív fertőzöttet tartanak számon. A 11,5 millió lakosú országban közel 9800-an haltak már bele a kórba, illetve 62 802 ember kapta el a fertőzést.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »