Kína közeledne az Egyesült Államokhoz

Békülést sürgetett csütörtökön Peking és Washington között Vang Ji kínai külügyminiszter, aki szerint a két ország kapcsolatai az elmúlt negyven év legnehezebb kihívásával állnak szembe.

A kínai külügyi tárca vezetője aggasztónak találta, hogy a világ legfontosabb bilaterális kapcsolata a legsúlyosabb kihívásokkal néz szembe az 1979-es diplomáciai kapcsolatfelvétel óta. Vang erről csütörtökön egy, a kínai-amerikai kapcsolatokról szóló fórumon videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében ejtett szót.

„Kína politikája az Egyesült Államokat illetően nem változott, és még mindig az a szándéka, hogy őszintén fejlessze a kínai-amerikai kapcsolatokat” – fogalmazott. A külügyminiszter szerint a két országnak több párbeszédre van szüksége a kellemetlenségek megelőzésére, és hangsúlyozta: Kína készen áll folytatni a felfüggesztett tárgyalásokat, ha erre az Egyesült Államok is hajlandóságot mutat.

A felek június közepén Hawaiin egyeztettek, és bár a kínai sajtó konstruktívnak nevezte a megbeszélést, az nem vezetett előre a hónapok óta élesedő feszültségek enyhítésében. A kínai oldalt képviselő Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője az amerikai kormányzat Hongkongot, Hszincsiangot és Tajvant illető lépéseit kifogásolta. Jang Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén reményét fejezte ki, hogy az amerikai fél közeledik a kínai félhez, és a két ország kapcsolatait harmonikus és stabil pályára tereli vissza, ugyanakkor aláhúzta, hogy Kína eltökélten védelmezi saját szuverenitását és fejlődési érdekeit.

Óvatos hangnemben zajlott Kína és az USA külügyi találkozója

Beindult a fenyegetőzés a hongkongi nemzetbiztonsági törvény kapcsán

Vang Ji csütörtöki beszédében arra tett javaslatot, hogy kínai és amerikai agytrösztök három listát állítsanak össze – egyet a két ország által kezelhető bilaterális és globális problémákról, egy másikat azokról a vitás kérdésekről, amelyeket megbeszéléseken át orvosolhatnak, és egy utolsót a megoldhatatlan ügyekről. A tárcavezető szerint ezáltal minimalizálhatóak lennének viták negatív hatásai, és a kérdéseket közös nevezőről kiindulva, de a különbségek elfogadása mellett kezelhetnék.

Vang úgy vélekedett: az Egyesült Államokban egyesek ideológiai előítéletektől vezérelve „ellenfélként”, sőt, akár „ellenségként” tekintenek Kínára, és minden lehetőséget megragadnak arra, hogy hátráltassák az ázsiai ország fejlődését, és akadályt gördítsenek a két ország közötti kapcsolatok elé. Hangsúlyozta: a kínai-amerikai kapcsolatok azonban nem csupán a két ország népeinek érdekeit szolgálják, hanem a világ és az emberiség jövője szempontjából is komoly jelentőséggel bírnak.

Forrás: MTI

Friss hírek