Nem elég a járvány, Szicíliába folyamatosan érkeznek a migránsok

A szicíliai Porto Empedocle kormánypárti polgármestere a migránsoknak fenntartott karanténhajó eltávolítását követelte hétfőn, miután újabb 180 fős menekültcsoportot készülnek áthelyezni az olasz kikötővárosban állomásozó hajóra.

Ida Carmina, a valamivel kevesebb mint tizenhétezer lakosú Porto Empedocle első embere felhívást intézett a római kormányhoz a kikötőben állomásozó Moby Zaza karanténhajó azonnali eltávolítására.

A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) polgármestere a szicíliai partokra hívta Giuseppe Conte miniszterelnököt és Luciana Lamorgese belügyminisztert, hogy személyesen mérjék fel a helyzetet. Kijelentette, hogy a majdnem ezer kilométerre levő Rómából teljesen másnak tűnik a helyzet, mint ahogy a valóságban van. Carmina szerint Porto Empedocle lakossága „belefáradt abba, hogy szótlanul tűrje a felülről utasítgató római kormánytól ráerőszakolt intézkedéseket”.

A polgármester a kikötő közelében, nyílt vízen állomásozó Moby Zaza komphajóra utalt, amelyen a Szicíliába érkező migránsok egy részét helyezik el a járvány miatti karantén időszakára. A hajón eddig 169-en voltak, de hétfőn elkezdték elszállítani őket az újabb migránscsoport érkezése miatt.

https://www.instagram.com/p/CB8A8c7hRVb/

A Ocean Viking civilhajó 180 személlyel a fedélzetén jutott el a szicíliai partokig. A Franciaországban bejegyzett SOS Mediterranée szervezet norvég felségjelzésű hajója pakisztániakat, nigériaiakat, eritreaiakat és az észak-afrikai országokból érkezőket – köztük 25 kiskorút – négy külön mentőakció során vette fel június 25-én és 30-án. Kezdetben az olasz és a máltai hatóságok is elutasították, hogy a hajó kiköthessen, ami miatt feszültté vált a helyzet a fedélzeten, és a kapitány „rendkívüli állapotot” rendelt el a hajón. Az utasok egy része ugyanis megfenyegette a legénységet, voltak, akik a vízbe ugrottak, egyesek pedig öngyilkosságot kíséreltek meg. Vasárnap azután csillapodtak le a kedélyek, hogy egy olasz orvos érkezett a fedélzetre, és megígérte az ott levőknek, hogy partra szállhatnak. A hajón levő migránsokat és a legénységet tesztelték, a vizsgálatok eredményére várva a hatóságok kiürítették a karanténhajót.

A Moby Zazán az utóbbi két hétben karantén alatt levő 169 emberből 127-et a calabriai Crotone táborába szállítanak át, további harminc személy a hajón marad, mivel ők betegnek bizonyultak. A karanténhajót fertőtlenítik, majd az Ocean Viking utasait helyezik el rajta. A Ocean Vikingen érkezett migránsok azonban partra akarnak szállni, nem kívánnak egy másik hajóra átmenni, és itt további két hetet tölteni.

Porto Empedocle vizein várakozik a Sea-Watch német civilszervezet hajója is, amely két héttel ezelőtt 169 migránssal érkezett oda. A hajó legénysége azóta az ilyenkor kötelező karanténidőszak végét várja, hogy újraindulhasson Líbia irányába.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek