Piaci körkép: letartóztatták a Wirecard volt vezérigazgatóját

● A várakozások felett alakultak a német és a francia BMI-adatok
● A DAX átjutott a 200 órás mozgóátlagon
● Letartóztatták a Wirecard (WDI.DE) volt vezérigazgatóját

Magasabban forognak ma az európai részvények, miután Németországból és Franciaországból erős BMI-adatok érkeztek. Európa főbb tőzsdeindexei mind ledolgozták tegnapi esésüket, a DAX már 12.500 pont fölött jár.

A német BMI még mindig csökkenésre utal

A francia beszerzési menedzserindex publikálása egy felfelé ugrást okozott a részvénypiacokon. Az összes francia alindex a gazdasági növekedést és visszaesést elválasztó 50 pontos határ fölé kúszott vissza, ugyanakkor a 15 perccel később, Németországból érkező adatsor nem volt ennyire biztató. Alább az adatok:

● Termelési alindex: 44,6 pont a várt 42,5 ponttal szemben (az előző havi adat 36,6 pont volt)
● Szolgáltatások alindex: 45,8 pont a várt 42,3 ponttal szemben (az előző havi adat 32,6 pont volt)
● Kompozit index: 45,8 pont a várt 44,4 ponttal szemben (az előző havi adat 32,3 pont volt)

Tehát mind a termelő, mind a szolgáltató szektor indexe továbbra is a visszaesést jelző területen van. Az egyik ok a két ország mutatói közötti eltérésre az lehet, hogy Franciaország korábban megkezdte a járvány miatti korlátozások enyhítését. A pozitív folyamatokat tekintve, az új rendelések emelkedni tudtak.

Forrás: xStation

A DAX-nak végül sikerült áttörnie a 200 órás mozgóátlagot (lila vonal) és a 12.400 pontos ellenálláson is túljutott. Az index máris teszteli a 78,6%-os visszatérési szint közelében lévő ellenállási zónát, de ezen egyelőre nem tudott átjutni. Az említett 12.400 pontos szint lehet a rövidtávú támasz egy visszahúzás esetén. Forrás: xStation5

Vállalati hírek

A Wirecard (WDI.DE) ma felfelé korrigál, a részvényárfolyam több mint 15%-ot emelkedett, de a cég körüli helyzet érdemben nem változott, az a bizonyos 1,9 milliárd euró továbbra is hiányzik. A német ügyészség közben letartóztatta a cég volt vezérigazgatóját, Markus Braunt és az értékesítési számok felpumpálásával vádolták meg. A letartóztatási parancsot azért adták ki, hogy megelőzzék Braun esetleges szökését szülőhazájába, Ausztriába. A Reuters riportja szerint letartóztatási parancsot adtak ki a szintén osztrák volt működési igazgató, Jan Marsalek ellen is.

Az Automobilwoche riportja szerint a Daimler (DAI.DE) további elbocsátásokat tervez. A cikk szerint a következő öt évben akár tízezer állás megszüntetéséről dönthetnek. A Daimler ugyanakkor visszautasította a cikk állításait, mondván, ők csak egy számot közöltek, ez pedig az 1,4 milliárd eurós megtakarítás a költségekben.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Felkapott hírek

Friss hírek

A magyar GDP is nagy pofont kapott tavaly

2020 III. negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, 2019 IV. negyedévéhez mérve viszont 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1%-kal esett vissza.

Read More »