Lecsengőben a járvány a Benelux államokban

Mintegy száz nap elteltével először a hétvégén nem történt a koronavírus-járványhoz köthető haláleset Hollandiában – írta hétfőn a helyi sajtó.

A holland kórházakban Covid-19 betegséggel kezeltek száma kevesebb, mint 300. Intenzív ápolásban 57 ember részesül a járványhoz köthető betegség miatt; ez a szám a negyedére csökkent a járvány csúcspontján kezeltek számához képest. Hétfőre újabb 91 ember szervezetében mutatták ki a kórokozó jelentlétét, így az összes azonosított fertőzött száma átlepte a 49 és félezret.

A holland rendőrség vasárnap délután vízágyúval oszlatott egy engedély nélküli tüntetésen Hága belvárosában. A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy a holland kormány lazítsa tovább a koronavírus-járvány kezelésére hozott korlátozó intézkedéseket. A helyi sajtó szerint a rendőrség mintegy 400 embert vett őrizetbe garázdaság gyanújával. Sajtónyilatkozatában a hágai önkormányzat a résztvevők egy csoportját „bajkeverő futball-huligánokként” jellemezte, akik más régióból utaztak a nagyvárosba, hogy megzavarják a közrendet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hollandiában is enyhülnek a korlátozások

Kísérleti módszerrel térnek vissza a holland diákok az iskolapadba

A szomszédos Belgiumban a hétvége folyamán a közegészségügyi szolgálat nem közölt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos statisztikákat. A szolgálat bejelentése szerint ezután a hétvégi adatokat mindig a következő hét kezdetén, hétfői vagy keddi napokon fogják közzétenni. Az intézet munkatársai azzal indokolták a döntést, hogy „a járványmutatók pozitívak, a vírus lassan eltűnik, és a statisztikákat közlő munkatársaknak is szükségük van a hétvégi pihenésre”.

„A járványügyi helyzet országunkban stabilizálódott, így nincs szükség az adatok mindennapos közlésére. Természetesen visszatérünk ehhez a gyakorlathoz, ha a vírus újra terjedni kezdene” – mondta Steven Van Gucht, a belga kormány szakértő szóvivője.

A pénteki adatok szerint a 11, 5 millió lakosú országban 74-en fertőződtek meg, és egy áldozata volt a járványnak. Belgiumban több, mint 60 és félezren fertőződtek meg összesen, és mintegy 9700-an haltak bele a COVID-19 betegségbe.

Luxemburgban már több mint három hete nem történt a járványhoz köthető haláleset. Hétfőre 15 új fertőzést azonosítottak, amely enyhe növekedést jelez az előző napokhoz képest. A nagyhercegségben ezzel 4120-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Eddig 110-en vesztették életüket a koronavírus okozta megbetegedésben.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »