Piaci körkép: lendületet kapott az eladási hullám

● Harmadik napja esik a DAX (DE30) a több hónapos csúcsáról
● A befektetők a koronavírus második hullámától tartanak az Egyesült Államokban
● A Lufthansa 8%-os mínuszba került az elbocsátások bejelentésére

A Fed ülésének tegnapi üzenete egyértelmű volt: az amerikai jegybank boldogan elfogad bármilyen kialakuló eszközárbuborékot mindaddig, amíg az infláció alacsony és a munkanélküliségi ráta tisztán a hosszútávú 4% körüli cél felett van. Az indexek mégis élesen esnek ma. Miért?

Először is, az elmúlt 4 hétben eufórikus emelkedéseket láthattunk, és most, hogy a jegybankok megtették azt, amit a piac várt tőlük, sokan  egyszerűen realizálták a profitot az őrült vásárlási hullám után. Van azonban más is – a napi új koronavírusos esetek száma friss csúcsra ért tegnap, közel 135 ezer fertőzést regisztráltak egy nap alatt.

Bár az esetek nagy részét a fejlődő országok adták, ismét a járvány második hullámáról beszélnek az USA-ban, miután néhány állam korán kezdett bele a lazításokba (főleg Texas ás Arizona). Tekintve, hogy a vállalatok egyre nagyobb számban jelentik be a tartós elbocsátásokat, ez lehet az a pillanat, amikor a befektetők újraértékelik a helyzetet, így érdemes figyelni ezekre a fejleményekre.

A márciusi eladási hullám után egy kábító felépülést láthattunk, ami most már egy befejezett 5-hullámos mintát rajzol ki. Ha ez így van, akkor az ABC korrekciónak kellene következnie. Ennek első lába 11.700 pont környékére viheti le az indexet – ez egyben egy 1:1 arányú kapcsolat a május 4-én indult hullámmal. Természetesen még korai annak megítélése, hogy valóban ez a forgatókönyv következik-e be, nem zárható ki a szimpla profitrealizálás sem, ha viszont az ABC minta lesz játékban, akkor 10.800 pont alatti támaszra kell figyelnünk (a rali 38,2%-os Fibo-visszatérési szintje).

Vállalati hírek 

A Lufthansa (LHE.DE) 8% körüli mínuszban forog ma, miután a társaság bejelentette, hogy 22 ezer munkavállalótól – vagyis a dolgozók 16%-ától válik meg véglegesen. Az elbocsátások fele Németországban lesz. Mindezek ellenére a részvény még mindig 40%-kal az áprilisi mélypontja felett forog, mivel a cég több országból is állami támogatást szerzett. Az UBS a részvényre vonatkozó ajánlását “eladás”-ra rontotta a korábbi “vétel”-ről, miután arra számítanak, hogy a légitársaság még évekig veszteségesen fog működni. A Bloomberg által követett 27 elemző közül jelenleg mindössze 1 tart érvényben vételi ajánlást a részvényre.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további grafikonokkal és információkkal ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply