Furcsa trendet hozott a nagy pénzbőség

Meglehetősen furcsa trend figyelhető meg az amerikai tőzsdéken: a befektetők vadul vásárolni kezdték azon cégek részvényeit, amelyek csődöt jelentettek.

A Hertz, a Whiting Petroleum, a Pier 1, a Chesapeake Energy, a California Resources és a J.C. Penney mind csődvédelemért folyamodtak, mert a koronavírus-járvány következtében előállt gazdasági helyzetet nem tudták kezelni, elfogyott a pénztartalék. Majd az árfolyamuk vadul emelkedni kezdett, a Chesapeake Energy például 3 napon belül megjárta a 14 dolláros és a 70 dolláros (!) szintet is.

Normális esetben ilyenkor legtöbbször az történik, hogy a csődeljárás során a megmaradt vagyonból, az eszközök eladásából kifizetik a hitelezőket, majd a kötvényeseket, de a részvényesek a sor végén állnak.

Most azonban a jegybanki élénkítő csomagoknak köszönhetően akkora a pénzbőség, hogy a befektetők abban bíznak, hogy ezek a vállalatok is megmenekülnek és a járvány után újra működőképesek lesznek. E reményben emelkedett például a Hertz a csőd május 22-i bejelentése óta 0,56 centről e hét hétfőre 5,53 dollárig. Ez közel tízszeres árfolyam – persze azt is hozzá kell tenni, hogy idén februárban még 20 dollár körül járt az árfolyam, ma pedig valamivel 2,2 dollár körül mozog. Azaz bárki, aki pozíciót mer vállalni a részvényben akár felfelé, akár lefelé irányban, óriási kockázatot vállal.

Elkerülhető a teljes csőd? 

A Hertz üzleti kilátásai a globális turizmus összeomlása miatt nagyon rosszak, és a vállalat valószínűleg továbbra is csak a túlélésért küzdhet egészen addig, amíg a légiközlekedés helyzete normalizálódik – ez pedig nem lesz gyors a légitársaságok sorra jelentik be az elbocsátásokat és flottacsökkentéseket. Ráadásul az Egyesült Államokban a bíróság nem hagyhat jóvá olyan átszervezési tervezetet, amely valószínűleg újabb csődeljáráshoz vezetne.

  • További cikkek a témában:
https://www.instagram.com/p/CBRNXdHnlx-/

Forrás: CNBC / XTB / Kitekintő

Friss hírek