Szobrok eltávolításával és támaszpontok átnevezésével oldanák a feszültséget az USA-ban

Az amerikai hadsereg katonai támaszpontok átnevezésére készül – erősítette meg a sajtóértesüléseket Sunset Belinsky, a hadsereg szóvivője kedden. Közben a déli Alabamában elkezdték letakarni a konföderációs szobrokat.

Az afroamerikai George Floyd rendőri erőszak miatt bekövetkezett halála óta az Egyesült Államokban ismét felülvizsgálják a polgárháború (1861-1865) déli államainak, az úgynevezett konföderációnak a személyiségeiről elnevezett intézmények nevét, az utcatáblákat, a szobrokat. Ennek keretében a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) is késznek mondta magát arra, hogy a rabszolgatartó múlthoz kötődő elnevezéseket felülvizsgálja. Sunset Belinsky szóvivőnő újságíróknak azt nyilatkozta: “a védelmi miniszter és a szárazföldi hadseregért felelős államtitkár készen áll e kérdés megvitatására”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Egyesült Államok déli tagállamaiban mintegy tíz olyan katonai támaszpont van, amely a polgárháború déli katonai vezetőinek nevét viseli. A legnagyobb ezek közül az észak-karolinai Fort Bragg, amely Braxton Bragg konföderációs tábornokról kapta a nevét. Bragg tábornok elsősorban az 1863-ban Chattanoogánál vívott csata elvesztése miatt vált ismertté. Georgia államban Henry L. Benning tábornokról, a meggyőződéses rabszolgatartóról neveztek el katonai bázist. Benning egyébként a déli államok közös, rabszolgatartó konföderációjának híve volt.

A virginiai főváros, Richmond közelében fekszik a Lee támaszpont, amely Robert Lee tábornokról, a konföderációs seregek főparancsnokáról kapta a nevét. Lee richmondi lovas szobrának eltávolítását Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója a napokban el is rendelte, de egy hétfői bírósági döntés megakadályozta ennek végrehajtását. Richmond egyébként egy ideig a konföderáció fővárosa is volt, s bár a tábornokot sok amerikai a déli rabszolgatartó rendszerrel azonosítja, ő bizonyíthatóan ellenezte a rabszolgaságot.

Az amerikai haditengerészet szóvivője, Nate Christensen kedden bejelentette: a haditengerészet hajóin, repülőgépen, tengeralattjáróin és egyéb létesítményein betiltják a konföderációs zászlók felhúzását. Erre a haditengerészet műveleti főparancsnoka, Mike Gilday tengernagy már ki is adta az utasítást.

A déli Alabamában több településen is letakarták a konföderációs időszakot idéző szobrokat és emlékműveket. Ezek közül néhányat az elmúlt napokban megrongáltak. Birminghamben az egyik konföderációs emlékművet le is bontották a múlt heti tüntetések során. Kedden a floridai Jacksonville-ben is elmozdítottak egy konföderációs katona emlékének szentelt szobrot.

Forrás: MTI / Instagram

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »