Megmaradhat Salvini mentelmi joga az Open Arms-ügyben

Az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága nem támogatja, hogy megvonják Matteo Salvini szenátor, a Liga párt vezetőjének mentelmi jogát az őt korábbi belügyminiszterként érintő újabb eljárásban, az Open Arms civilhajóval tavaly érkezett migránscsoport feltartóztatása miatt – jelentette be a bizottság kedden.

A 23 fős bizottság 13 tagja a mentelmi jog megvonása ellen szavazott. A bizottság véleménye útmutatóként szolgál a szenátus számára, amelynek június végéig kell szavaznia a kérdésben.

Fordulatot jelentett, hogy közvetlenül a bizottsági szavazás előtt a kormánypárti Élő Olaszország (IV) bejelentette, hogy tagjai nem vesznek részt a voksolásban, mert nem tartják megalapozottnak a Salvinivel szembeni eljárást.

A tavaly augusztusban belügyminiszterként ténykedő politikus nem engedélyezte a Proactiva Open Arms nevű spanyol szervezet fedélzetén 164 migránssal közelítő hajójának, hogy olasz vizekre lépjen vagy kikössön, és tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedéseinek értelmében.

https://www.instagram.com/p/CAn3nGLHZHV/

Forrás: MTI

Friss hírek