Kéthetes karantén vár arra, aki Nagy-Britanniába utazik

Június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek – jelentette be pénteken a brit belügyminiszter.

Priti Patel, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta a Downing Streeten, elmondta azt is, hogy a rendelkezés megsértőinek ezer font (kb. 390 ezer forint) pénzbírságot kell fizetniük, sőt büntetőeljárás is indulhat ellenük, és a szabálysértésen ért külföldieket végső esetben kitoloncolhatják az országból.

A rendelkezés nem vonatkozik az Írországból Nagy-Britanniába utazókra, a karanténszabály pénteken ismertté vált szövegében ugyanakkor nincs utalás arra, hogy a Franciaországból érkezők is mentességet kapnának.

A londoni miniszterelnöki hivatal május eleji közlése szerint Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonon megállapodott arról, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre nem vonatkoznak majd a karanténintézkedések. Brit kormányforrások azonban nem sokkal később már azt közölték, hogy a szabályozás a Franciaországból érkezőkre is vonatkozik, és a pénteken ismertetett részletek ezt támasztják alá.

Hasonló intézkedést vezetett be korábban a spanyol kormány is, az országba érkező külföldiekre jelenleg ott is kéthetes karantén vár, mely szabályozás legalább a rendkívüli állapot feloldásáig fenn is marad. Ezt pedig nem sietik el a spanyolok, a négy fázisban tervezett enyhítések régiónként változnak, és a két legnagyobb város még csak jövő hétfőn léphet át a nulladik – legszigorúbb – fázisból az első fázisba.

Az első fázis keretében több mint két hónap szünet után az éttermek teraszain korlátozott létszámmal megkezdődhet a vendéglátás, engedélyezetté válik a legfeljebb tízfős csoportosulás, a lakhely szerinti tartományon belüli közlekedés és kinyithatnak a szállodák is, de csak  a közös helyiségek mellőzésével.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken tette közzé, hogy áprilisban a járvány miatt Spanyolország mintegy 16 ezer turisztikai szálláshelye közül 300 volt nyitva, ahol azonban nem turistákat szállásoltak el, hanem a létfontosságú ágazatokban dolgozókat, például olyan egészségügyi szakembereket, akik önként szigetelték el magukat családjuktól, hogy védjék őket egy esetleges fertőzéstől.

A múlt hónapban egyetlen turisztikai vendégéjszakát sem könyvelt el a spanyol szállodai szektor – derült ki a havi jelentésből, amely felidézte, hogy tavaly áprilisban 9,1 millió turista 26,8 millió éjszakát töltött el a spanyol szállodákban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek