Másfél évig is eltarthat az amerikai gazdaság talpra állítása

Akár egy-másfél évre is szükség lehet az amerikai gazdaság teljes helyreállításához – jelentette ki vasárnap a CBS televíziónak adott interjújában Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) elnöke.

„Ez a gazdaság rendbe fog jönni, de ehhez némi időre lesz szükség” – fogalmazott Powell. Hozzáfűzte, hogy a talpra állás talán az év végéig, de akár a jövő év elejéig is elhúzódhat. „Valójában nem tudjuk” – szögezte le.

A koronavírus-válságra utalva a Fed elnöke kifejtette, hogy a gazdaság helyreállítása attól is függ, hogy az emberek mennyire érzik biztonságban magukat, illetve az egészségüket. „Feltételezve, hogy a járványnak nem lesz újabb hulláma, szerintem a gazdaság a második félévben egyenletesen épülhet fel. Mindazonáltal csak akkor épül fel teljesen, ha az emberek is igazán bizakodni fognak, erre viszont talán addig várnunk kell, amíg meglesz a vakcina” – magyarázta.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten azt mondta: reményei szerint 2020 végéig meglesz a koronavírus elleni oltóanyag. Járványügyi szakemberek – köztük Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója – szerint azonban a vakcina kifejlesztéséhez legalább egy-másfél évre lesz szükség. A héten a világ több vezető politikusa is kételyeinek adott hangot a vakcinával kapcsolatban, és leszögezték, hogy nem az oltóanyag kifejlesztéséhez kötik országaik gazdaságának újraindítását. Giuseppe Conte olasz kormányfő a hét végén például úgy fogalmazott, hogy Olaszország nem engedheti meg magának, hogy várakozzon az oltásra, Boris Johnson brit miniszterelnök pedig arra figyelmeztetett: nem is biztos, hogy lesz oltóanyag.

Nemcsak a tüdőt, az egész immunrendszert támadja a koronavírus

Nyáron már embereken tesztelik a koronavírus elleni német védőoltást

Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 36 millióan vannak munka nélkül, vagy legalábbis ennyien nyújtottak be kérelmet munkanélküli segélyre. Jerome Powell a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy további intézkedésekre lehet szükség a Fed részéről az amerikai gazdaság nagyobb mértékű és hosszú távú károsodásának elkerülésére.

„Nagy szenvedések és nagy nehézségek idejét éljük, s ez olyan gyorsan és olyan erővel tört ránk, hogy nem is tudjuk szavakba foglalni az emberek fájdalmát és bizonytalanságérzetét” – mondta az interjúban Powell.

A Fed a koronavírus-járvány gazdaságot sújtó hatásainak ellensúlyozására hozott eddigi intézkedései – például az irányadó kamatlábak csaknem nullára csökkentése, vagy egy sor program a fizetőképesség biztosítására – eredményesnek bizonyultak. Elemzők szerint ugyanis a pénzpiacok a márciusi mélypont után magukhoz tértek. A gazdaságélénkítést szolgálják a szövetségi kongresszus által eddig elfogadott, több mint 3000 milliárd értékű csomagtervek is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »